Kultur på burk

[Obetitlad]

Ändå spelar myter en viktig roll i ett kollektivt identitetsskapande och kapslas in i samtidens samhälle för att tala med Lévi-Strauss i Lodjurets historia. Kulturarv (eller traditioner om man så vill) är som bekant ett verb.

Det är inte bara på nationell nivå mat och plats vävs samman.

På kulturhuset i Angered serveras kultur på burk. Restaurangen på Blå Stället heter Kultur på burk och ”vill visa resten av Göteborg att stadsdelen Angered är en härlig miljö med massvis att erbjuda”. På menyn finns persisk mat serverad i burkar.

Restaurangens fullständiga namn är Kultur på burk – 424 Angwaryd. 424 är första delen i postnumret och Angwaryd refererar till det gamla namnet på den kyrkby som låg i nuvarande Angered.

”Vi föredrog stavningen Angwaryd, medans det korrekta är Awngaryd. Angered har fått sitt namn efter kyrkbyn som år 1415 skrevs Awngaryd.”

De klassiska persiska köttbullarna – kofta eller Koofteh Tabrizi – anses komma från staden Tabriz i norra Iran. En av världens godaste enligt tabrizierna själva. Tabriz är en stad med 1,5 miljon invånare.

Köttbullar som immateriellt kulturarv – hur de nu än tillverkas - kanske kan uttrycka just respekten för många kulturers samexistens.

Upptäck mer

[Obetitlad]

Kultur på burk