Richard Svensson övertar butiken

Bodknodd Rickard Svenssons eftr.
Bodknodd Rickard Svenssons eftr.

Efter att ha arbetat några år som bodknôdd hos Collin & Bäckman tog Richard Svensson över affären år 1902 tillsammans med Birger Börjesson. Det var från detta år som Richards affär på Marumsgatan blev mer eller mindre ett begrepp.

Över butiken fanns en lägenhet där Richard bodde tillsammans med sin fru Olga och familj, vilket innebar att Richard alltid var tillgänglig för sina kunder. 

Affären var en riktig "bonnaaffär". De flesta kunderna kom från Härlunda och Vinköl, i början med häst och vagn. En av anledningarna till att kunder valde att handla i butiken var troligtvis att det var enkelt att ställa hästen och vagnen bakom affären. I den stora lagerbyggnaden fanns 25 hållstallar för hästar. Hållstallarna användes vintertid och på sommaren kunde hästarna bindas fast utanför i järnringar som fanns monterade på fasaden på byggnaden. Den stora lagerbyggnaden var i tre våningar som vida översteg ytan på butiken. I tredje våningen förvarades spannmål och i källarna lagrades främst grönsaker.

Att Richard hade sina rötter från Vinköl bidrog säkert till att många kunder kom från just Vinköl. På vägen till Skara via Härlundagatan fanns släktingar som också handlade i butiken.

Butiken fanns i hela bottenplan i fastigheten. Från 1926 fick karamellkokerskan Ida Levin hyra en del av bottenvåningen. Ida Levin var vida känd för sin goda konfektyr och hon var tidig att sälja lösglass.

År 1929 lämnade Birger Börjesson kompanjonskapet och Richard Svensson blev ensam kvar. Richard blev en "riktig ensamvarg" och detta blev ett begrepp i stan. Birger Börjesson startade en egen butik på Klostergatan i staden.