Richard Svenssons Eftr. - tredje generationen Bengt Svensson

Bodknodd Rickard Svenssons eftr.

År 1978 dog Tage och kvar blev bl.a. hans son Bengt och hans fru Gunvor. Ett sterbhus bildades och Bengt drev butiken vidare. Bengt hade varit med i butiken sedan barnsben, erfarenheten och kundkännedomen var god.  

Bengts mamma Gunvor och  faster Stina, som hade arbetat sedan 1939 i butiken, fortsatte arbeta i butiken. Både Gunvor och Stina började komma till åren. Det var inte helt lätt att få tag i personal som kunde och ville jobba de obekväma arbetstiderna som gällde i en livsmedelsbutik. Butiken hade periodvis öppet 7 dagar i veckan.
Att ta semester som butiksägare var inte lätt, Bengt berättar att han som mest haft fyra sammanhängande semesterdagar - semester en längre period fanns inte på agendan. Bengt fick namnet Richard den III och blir fortfarande tilltalad som Richard.

Kommunens planering att få bort bilismen från innerstaden, stadens exploatering som planerades utanför centrum och andra faktorer gjorde att Bengt började fundera på sin egen framtid. År 1980 beslöt Bengt att lägga ner den anrika butiken Richard Svenssons Eftr. Först var tanken att Dixi Frukt & Konfektyr skulle drivas vidare med mamma Gunvor och faster Stina, men så blev det inte.

Bodknodd Rickard Svenssons eftr.

Den 6 juni 1980 stängdes butiken. På trähuset fanns en anspråkslös liten skylt med texten "Efter 78 år tackar vi för oss". Inför nedläggningen hade det varit utförsäljning och 20 % rabatt, det var smockfullt och "knôckatjock" med människor i butiken. Många kom av nyfikenhet och för att ta farväl av den gamla butiken och personalen som blivit goda vänner. Butiken hade även under alla år blivit en social mötetsplats för många.

Dagen efter började Bengt som distributionsförare på Scan, han levererade varor till småbutiker. Det blev hela 32 år på Scan när han summerade sitt yrkesliv. Att få fyra veckors semester var inte helt enkelt att hantera, han som bara hade ju bara haft fyra dagar sammanlagt tidigare - vad skulle man göra med all tid som man helt plötsligt fick? Det tog självklart en tid att anpassa sig åt den ledighet som han inte tidigare känt på.