Föreningen L Laurin i Lysekil

Lysekils Mekaniska Verkstad - Skandiaverken
Lysekils Mekaniska Verkstad - Skandiaverken

Föreningen L Laurin hittar man i Skandiaverkens äldre lokaler vid Norra hamnen i Lysekil. Här har föreningen stora utställningar med intressanta Skandiamotorer. Alltsedan 1994 arrangeras också varje sommar i augusti månad det välbesökta Tändkulemotorns dag, när man visar upp motorer på planen utanför museet.

Lukas Apelman i Skandiamuseet i Lysekil. Lukas har arbetat med Skandiamotorer i föreningen L Laurin i Lysekil i flera år, ända sedan han var 13 - 14 år, och är en av de skickligare att köra dessa maskiner. På bilden en Skandia 180A på 210 hk. Foto: September 2018, Christine Fredriksen, Västarvet.

Föreningen L Laurin bildades 1993 - några år efter att Skandiaverken lagts ner, för att bevara minnena av den spännande industrihistorien. En av förgrundsgestalterna de första åren var Stig Selander. Den första stora satsningen för föreningen var att inköpa en äldre bogserbåt. Snart kunde föreningen förverkliga detta med köp av veteranbogserbåten Harry, som numera både är K-märkt och klassat som traditionsfartyg. Med Harry som är utrustad med en 4-cylindrig tändkulemotor på 300 hk, kan man varje sommar följa med på turer i skärgården. Efter förvärvet av Harry startade arbetet med att införskaffa motorer till museet och idag har föreningen ett stort antal att visa upp. Något som föreningen gjorde sig känd för var att man under några år gav ut populära dvd–skivor med ljudet från gamla tändkulemotorer. Idag äger föreningen fabrikslokalen där de håller till och samarbetar också med andra föreningar om utställningar. Just nu visas en intressant marinarkeologisk utställning med anknytning till farvattnen runt Lysekil.

Besök museet i Norra Hamnen med alla Skandiamotorer - och lyssna till dunket av tändkulemotorerna!

Ordförande i föreningen L Laurin i Lysekil, Martin Johansson, startar upp och demonstrerar en större Skandiamotor som föreningen har i sin ägo. Det var många som var intresserade av att se denna Skandiamotor på evenemanget Nordisk Seglats som hölls i Lysekil i juni 2019. Foto: Christine Fredriksen, Västarvet. 

 

Lysekils Mekaniska Verkstad - Skandiaverken
Lysekils Mekaniska Verkstad - Skandiaverken
Föreningen L Laurin i Lysekils egen bogserbåt Harry som ligger i Lysekils södra hamn vid evenemanget Nordisk Seglats i juni 2019. Harry är såväl K-märkt som klassat som traditionsfartyg. Foto: Christine Fredriksen, Västarvet.

Traditionsskutor på segling på Gullmarsfjorden utanför Lysekils hamn under Nordisk Seglats 2019. Foto: Christine Fredriksen, Västarvet.