Artist på heltid

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

Familjeporträtt av Håkan Andersson, Skara. När familjen beslöt att Mats skulle bli artist på heltid innebar det att hela familjen blev involverad. 

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

Båttur på havet vid Klädesholmen, privat foto Ingvor Ljung

År 1988 var ett vägskäl för Mats och hela familjen, ett beslut om att Mats skulle bli artist på heltid togs och familjen var naturligtvis en del i både beslut och kommande arbete. Han tog tjänstledigt från läraryrket och återvände aldrig till skolans värld. 

Från att ha varit en frånvarande familjefar som alltid arbetade så blev han nu en hemmavarande familjefar som alltid arbetade. I och med de egna revyuppsättningarna kunde familjen vara delaktig i Mats nya liv på ett och annat sätt. Ingvor skötte ekonomin, tog hand om kläddesignen och det mesta runt omkring. Sönerna sålde program, agerade musiker, scenarbetare och fick även göra inhopp på scenen när det behövdes. Även släktingar, grannar och vänner blev engagerade i arbetet med föreställningarna. 

Mats fick en idé om att starta ett sommararrangemang, "Ingenting är omöjligt" var Mats livsfilosofi, detta visade sig när en sommarfars på den trånga bakgården mellan Båtsmanshuset och turistbyrån (Bladhska huset) i Skara sattes upp. Men den stora frågan var, vad skulle spelas? Hela familjen åkte till Östergötland där "Tjadden" Hällström spelade sommarfars i gamla Linköping. Mats gillade det han såg och köpte farsen "Hålligång i kartången". Med Båtsmanshuset i Skara som grundkuliss byggdes en scen och läktare för ca 300 personer. Världspremiären var den 14 juli 1990. Fram till 1996 spelades totalt sex sommarfarser, med undantag för året 1995 då Mats tog sabbatssommar och tillbringde tiden i sommar- och skrivstugan på Klädesholmen. Sommarstället blev mer än en rekreationsplats, där skrevs sommarfarser, revynummer och visor. 

Trots att Mats hade fullt upp med sina egna revyer och farser, så hann han även med att medverka i andra uppsättningar, bl.a. med Stefan och Krister. 

Hösten 1993 blev Mats enligt vissa finkulturell när han gjorde en av huvudrollerna i Skaraborgs länsteater föreställning "Curry och Krutrök". En fars med allvarliga undertoner, den handlade om invandrare och deras liv på flyktingförläggning. 

Bolaget Caluna AB bildade Mats tillsammans med Stefan Ljungqvist, de procucerade Sommarskôj på Lisebergsteatern år 1997 och 1998, och 1999. Sista året var inte Mats med då han genomgått en hjärtoperation.
Sommarskôj började inne i teatersalongen som något av en nostaligtripp. En sedvanlig revyunderhållning med Laila Westersund, Mats Ljung, Stefan Ljungqvist, Bo Maniette. I pausen fick både aktörer och publik dras sig ut till den nybyggda dansbanan på Liseberg, där dansades det, det bjöds på korv och öl - precis som en äkta fokparksmiljö.
Efter den avslutade säsongen 1998 gav sig det nystartade dansbandet Matz-Ztefanz med Lailaz (Laila Westersund) ut på en bejublad folkparksturné. Bandet gav ut ett album, Matz-Ztefanz med Lailaz Volym 1, där låten Evert skriven och komponerad av Eddie Meduza ingick. Evert låg på Svensktoppen i 22 veckor 1997–1998. Dansbandet fick också spela  i Bingolotto i TV. Mats fick även framträda i andra TV-program under 1990-talet och framgångarna var stora.

Tillsammans med konstnären och scenografen Lasse Holgersson skapade Mats seriefiguren Skogstôrparen.