Utmärkelser

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

Diplom tilldelat Årets företagare 1997. Privat foto Ingvor Ljung

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

Stipendiet betalades ut till stiftelsen Mats Ljungs Tôrparpris 2003. Privat foto Ingvor Ljung

Under sin livstid och postumt fick Mats flera stipendier oh utmärkelser, här nedan presenteras de:

Hedersmedlem i Lions 1992. Anledningen var att Lions hade fått in över en kvarts miljon kronor i garderobsavgifter under Skararevyerna på Kateralskolan.

Årets körsbär 1993. Årets körsbär skulle stämma på beskrivningen: Någon som sprider värme, glädje och sätter färg på tillvaron. Den 28 juli fick Mats som första person det nyinstiftade priset. Kommuninvånarna i Skara fick skicka in förslag på tänkbara kandidater och Mats fick flest nomineringar. En del a motiveringen löd: Mannen som gläder i alla väder, gammal och ung heter Mats Ljung.

SKAP-stipendiat 1997: Föreningen SKAP är en förkortning för Svenska Kompositörer av Populärmusik. Stipendiet var på 25 000 kronor och delades ut på Operaterassen i Stockholm. Bland de övriga stipendiaterna märktes Robyn, Bo Sundström från Bo Kaspers orkester och Peter Svensson från popgrupen Cardigans, Mats var i fint sällskap för både Povel Ramel, Georg Riedel och Robert Broberg tilldelades andra stipendier den kvällen. 

Årets företagare 1997. Mats och Ingvor Ljung fick med företaget Bondkomik i Vinköl AB utmärkelsen som delades ut av Skara Industribyggen i samband med Företagarna i Skaras 150-årsjubileum. En del av motiveringen löd: Bondkomik i Vinköl AB är ett genuint Skaraföretag som med sin affärsidé, glädje och humor har gett teaterbesökare från när och fjärran en oförglömlig upplevelse i Skara. 

Årets marknasförare 1988. Priset delades ut av Marknadsföreningen i Skaraborg

Årets Skaraprofil 1999. I februari tilldelades Mats hederstiteln Skaraprofil. Han var därmed den första att få priset. 

Lindekrantska stipendiet mars 2003. Detta stipendium delads ut av LRF:s Kulturkommitté i Väst och gick postum till Mats. Summan på 25 000 kronor betalades ut till stiftelsen Mats Ljungs Tôrparpris. Motiveringen löd: För att ha spritt så mycket glädje och lyft upp kärleken till jorden, bonden och livet på landsbygden.