Från metallarbetare till riksdagsman

Affischen är från invigningsmatchen när gamla Tre Kronor kom till Skara för att spela mot Skara IK i november 1972. 

Den idrott som fångade Kjells intresse var ishockeyn. I en lerhåla på Teglagärdet (där Cirkel K finns idag) samlades det vatten och när det frös till is spelades det ishockey där redan från år 1952. Det var inte tal om att spola en isbana på denna tiden, rent vatten slösades det inte med, naturen fick sköta sitt.

En ny bana invigdes i Petersburg och år 1954 flyttades verksamheten till Skaravallen. År 1966 upphörde Skara Idrottsförening med Ishockey, därför fortsatte Kjell att spela ishockey i Ardala och Hangelösa under några år.

Inför kommunsammanslagningen beslutades det att det skulle byggas en konstfrusen bandybana i Skara. I Lidköpings spelade Villa bandy och i Skara skulle man inte vara sämre. Skara IF hade lagt ner sin bandyverksamhet redan i mitten av 1950-talet.

Kjell och Valter Karlsson insåg att enda sättet att ändra beslutet om bandybana så att en ishall skulle byggas istället var att försöka få igång hockeyverksamheten igen i Skara.

År 1970 bildades Skara Ishockeyklubb och verksamheten startade på den gamla hockeybanan på Skaravallen. När Skara kommun bildades 1971 utsåg man en fritidsnämnd som bl.a. skulle ansvara för bygget av denna bandybana. Studiebesök gjordes i Motala som byggt en bandybana där man spelande bandy 3 dagar i veckan och under 4 dagar satte man upp en sarg så att man skulle kunna spela hockey. Fritidsnämnden fick träffa både bandy- och ishockeyklubben, alla var missnöjda med denna lösning. Politikerna insåg också att det skulle bli billigare att bygga en konstfrusen hockeybana. Ostmässan hade stora publikframgångar med sina Ostmässor i Idrottshallen, därför restes ett tält på kolstybbplanen där besökarna både kunde smaka och köpa ost. Den nya kommunen hade även förstärkt sin hälsovårdsnämnd med hälsovårdsinspektörer och dessa ansåg att man inte kunde hantera livsmedel på en kolstybbplan. Därför företogs nya studiebesök hösten 1971 och när man kom till Osby som både hade hockeyrink och barnbana i sin ishall fick man information att isplattan var 30 x 70 m, exakt så stor som Ostmäsans tält. Ett lyckokast för Skara IK.

Den första konstfrusna ishockeyrinken i Skara invigdes år 1972. Vid invigningen fanns gamla Tre Kronor på plats med bl.a. Rolle Stoltz, Sven Tumba och Lasse Björn. Till invigningen kom 700 åskådare för att se matchen som var i två perioder x 20 minuter. Det rostiga Tre Kronorna slog Skara IK med 12-2.

Skara IK ökade medlemsantalet snabbt, redan efter 3 år fanns det 273 spelande och tränande spelare i klubben.

Kjell var ordförande i Skara IK mellan åren 1970-1980.