Många idéer och eget företag

Rörmokare

Som 20-åring köpte Hans sin första fastighet, detta var en fastighet på Källegatan 7 i Skara. Huset totalrenoverade han tillsammans med sin far och han flyttade själv in i en av lägenheterna. Senare kom Hans att skaffa ytterligare fastigheter, bland annat gården Bergmanstorp i Tveta. Under tiden han bodde där jobbade han som rörmokare och månskensbonde med smågrisar.

År 1979 var Hans mogen att starta eget, Wallgrens Rör blev namnet och sitt rörlager hade han i ladugården på Bergmanstorp. 
Som rörmokare ingick många olika uppgifter som både krävde fysisk styrka och att lösa många problem. Hans kom under en period att sätta in många oljepannor,  den största pannan han varit med och installerat var i Stockholm. Pannan mätte som mest 2,5 m och monterades i ett pannrum. Pannrummet kom också att vara det övernattningsrum för de båda rörmokarna som utförde arbetet. I oljepannorna skulle oljebrännare installeras, det murades sten i en halvcirkel inne i pannan för att lågan från oljebrännaren inte skulle slockna.

Att arbeta som rörmokare innebar också tung lyft och hantera stora redskap och maskiner, arbete i trånga utrymmen och besvärliga arbetspositioner och det krävs en god fysik. Hans minns att han och en kollega låg under ett hus och värme vattenledningarna i minus 15-20 gradig kyla. Arbetet innebär också mycket kundkontakter, social förmåga och ett gott bemötande av kunderna är viktiga ingredienser i arbetet som rörmokare.

Under oljekrisen på 1970-talet steg priset på olja, oljepriset idag är ca 15-16.000 kr/kubik och en normalstor villa har en förbrukning på 3 kubik per år. Man förstår att oljeuppvärmningens tid är ur tid.  Nya uppvärmningssystem kom för att stanna, luftvärmepumpar, elpannor, jordvärme, bergvärme, fjärrvärme m.m.utvecklingen går vidare. Rörmokaren behövs som aldrig förr, det är ett hantverk som alltid kommer att efterfrågas.

När Hans startat sitt företag var han var 33 år och började med två anställda. Granngården Tvetalund kom senare att vara till salu, för 250 000 kr köpte han gården det blev en snabb affär. Säljaren som var hann knappt med i den snabba affärsuppgörelsen, mäklaren som förmedlade försäljningen hade nog lite bråttom, vilket passade Hans då han inte är personen som drar något i långbänk. Föreningsbanken ställd upp med lån. Med detta fastighetsköp kom rörfirman att vidareutvecklas.