Mina skridskor

Skridskoåkning
Skridskoåkning
Skridskoåkning
Skridskoåkning

Herrskridskor med skydd i gulmålat trä. Tillverkare R.H. Macy & Co. Skridskorna användes av givaren på 1960-talet i Vänersborg.

Herrskridskorna ingår i Vänersborgs museums samlingar.

Fotografi nedan: Högskaftade damskridskor, konståkningsskridsko för flicka. Tillverkare ABC-Fabrikerna i Kungälv. Skridskorna användes av givaren på 1960-talet i Uddevalla.

Damskridskorna ingår i Bohusläns museums samlingar.

En av de stora tillverkarna av fritidsartiklar i tidigt 1900-tal fanns i Kungälv. Det var ett känt svenskt fabrikat - ABC-Fabrikerna. Tillverkningen startade 1909 och i början av 1930-talet hade efterfrågan på fritidsprylar ökat så mycket att fabriken behövde byggas ut med tre stora fabriksbyggnader. Detta var nu norra Europas största anläggning för fritidsartiklar och fritidsutrustning. De första åren tillverkades olika artiklar som fotbollar, slungbollar och skridskoremmar. På 1920-talet blev bandy- och skidutrustning stora artiklar när dessa sporter fick ökat intresse och fler utövare. Tillverkning av skridskor blev en stor produkt vid ABC-Fabrikerna på 1930-talet. Damskridskorna på bilden kom att bli en av företagets storsäljare och ABC-skridskon blev känd över stora delar av världen. Vid fabriken tillverkades skridskor för sporterna konståkning, ishockey och bandy. Inte minst på 1940- och 1950-talen tillverkades många ishockey- och bandyartiklar och nya modeller av handskar och benskydd, mm, som utvecklades tillsammans med svenska ishockeylandslaget.  

Halvrör. Skridskor bestående av stålskena med fotplatta. Tillverkad på 1950-talet på ABC-Fabrikerna.

Halvrören tillhör Bohusläns museums samlingar.

Skridskor med ställbara skenor för främre delen av skridskon. Fäst mot känga med läderremmar. Användes under 1930- och 1940-talen.

Skridskorna tillhör Vänersborgs museums samlingar.

Källa: Christine Fredriksen, Fritiden och Fritidspylarna - att samla samtidens fritid till museerna. Ur: Fri och Ledig, Skrift och utställning 2012, Bohusläns museum.

Vänersborgs museums samlingar

Bohusläns museums samlingar