På de blanka isarna

Skridskoåkning
Skridskoåkning

Skridskoåkande har sedan gammalt varit ett transportmedel – att snabbt ta sig fram över frusna vatten. Också för jägaren i sjörika landskap eller för vinterfiskaren var skridskor bekvämt att använda. Så småningom blev skridskoåkandet även en sport - och till en början ett nöje för de välbärgade.

Skridskoåkning vid Aspenäs Herrgård, på sjön Aspen i Lerum en vacker vinterdag. Isen ligger som en blank spegel! På bilden Hermine Jacob och Henry Henriques. Foto Edward Jakob, Vänersborgs museum, omring år 1890.

I Holland och England var det på 1600- och 1700-talen mycket populärt att åka skridskor. Influenserna spred sig till Sverige och redan 1850 tror man att den första skridskoklubben bildades. På 1880-talet blomstrade sporten i Stockholm. Till en början var det mest män som åkte skridskor, men på 1890-talet började allt fler kvinnor med sporten. Detta decennium hölls också den första skridskotävlingen på Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm.

Konståkning har funnits i organiserad form sedan 1883 då Stockholms Allmänna Skridskoklubb bildades. Då samlades både konståkare och hastighetsåkare i samma klubb. På västkusten bildades Göteborgs Skridskoklubb år 1863.

Fotografi från Vänersborg år 1932. På isen syns kvinnor på skridskolov, alla i fina huvudbonader och kappor. Foto Victor Tornberg, Vänersborgs museum.

De tidigaste skridskorna som har hittats var gjorda med skenor som tillverkats av ben från hästar, kor eller får. Dessa skridskor kallades isläggar. De äldsta benskenor som har hittats i Sverige var vid arkeologiska utgrävningar i Birka i Mälaren.

Skridskoåkning
Skridskoåkning
En vacker vinterbild med skridskoåkning på Hullsjön i december 1958. Foto Stig Olsson, Vänersborgs museum.

"Med december kom vintern. Redan den andre var det tio grader kallt. Den sjunde hade Hullsjön skridskois och den nionde föll den första snön"

skriver amatörfotograf Stig Olsson i sitt fotoalbum från 1958. På denna bild har han fångat skridskoåkning och ishockeyspel i vintrigt solsken på den vidsträckta isen på Hullsjön.

                                                 * * *

Ishockey och bandy är populära vintersporter i Sverige och spelas på många utomhus- och inomhusrinkar i hela landet. Det är också roliga sporter att utöva på frusna sjöar och dammar vintertid. Sporterna har spelats i Sverige i hundra år och mer!

Bandy är den äldsta sporten av de två. Redan på 1890-talet började bandy att spelas i Sverige och 1901 hölls den första bandymatchen i Stockholm. 1904 var första Nordiska Spelen med så många som 16 bandylag som ställde upp i tävlingen. Samma år ersätts trätrissan i spelet mot en boll. 1907 avgörs första SM i bandy.

Redan från början utövade många kvinnor denna sport och 1908 bildades den första klubben för dambandy som hette "Kronprinsessans hockeyklubb". Det var kronprinsessan Margaretha som bildade klubben och hon var själv en flitig bandyspelerska. Vid denna tid var bandy en populär kvinnlig vintersport och 1913 fanns sex damlag i Stockholmstrakterna.

Ishockyns genombrott kom först 1920 - och fram till 1920-talets början var bandy den dominerande vintersporten i Sverige.

År 1920 arrangerades i Antwerpen första OS i ishockey och Sverige ställde upp med ett lag. Många av spelarna i laget var egentligen bandyspelare, men det gick ändå bra för Sverige och laget slutade på en fjärdeplats! Med detta växte sporten i popularitet och redan 1921 spelades så den första ishockeymatchen i Sverige. Under åren har sporten fått allt fler utövare. 

Det spelas bandy vid Skräcklan i Vänersborg! På strandbrinken snöras skridskorna på och idag är det många bandyspelare som ska ut på isen! Året är 1958 och fotograf Stig Olsson, Vänersborg. Foto Vänersborgs museum

Skridskoåkning
Skridsko- och kälkåkning på Vassbotten i Vänersborg. Fotografi från Elfborgs läns Dövstumskola, ca 1910. Foto Vänerskolan, Vänersborgs museum.

Källa:  www. svenskkonstakning.se  Svenska Konståkningsförbundet   www.skridsko.se  Svenska Skridskoförbundet  www.bandy.se  Svenska Bandyförbundet   www.swehockey.se  Svenska Ishockeyförbundet