Sista generationen Andersson

Smen´s i Skara

När man kliver in på Smen´s kontor i Skara kan man känna en familjär känsla, vilket inte är så konstigt. Företaget har funnits i fyra generationer Andersson, från August Andersson till nuvarande ägarna, Hans Andersson och Lisbeth Johansson.
 
På väggarna finns gamla och nya fotografier från verksamheten och speglar en tid av utveckling. Omsorgen och ansvaret för verksamheten finns i blodet hos syskonparet Lisbeth och Hans, när de båda pratar om sina rötter och hur de började i företaget.  

Lisbeth Johansson och Hans Andersson, barn till Börje Andersson, är stolta över verksamheten som startade år 1880. Det var på Smedjebacken på Skaraberg där allt började för farfars far August. Verksamhetens utveckling och kommunens exploatering på Skaraberg innebar flytt till nuvarande lokaler på Erik Järnåkers gatan 4 i Skara. Lokalerna var anspassade och gav möjligheterna att expandera. Utvecklingen och att hitta nya nischer när lågkonjunkturerna kommit har gjort att företaget överlevt och blivit en "bjässe" inom branschen. 

Smen´s i Skara

På väggen finns utmärkelsen från Skara kommun "Årets företagare 1994". Med på bilden finns Börje Andersson, sonen Hans Andersson och dotter Lisbeth Johansson. Priset utdelades 1995 och avsåg år 1994. Utmärkelsen delades ut av Skara kommuns representanter Ingvar Andersson, Leif Nordh och Christina Bergdahl. 

Entreprenadbranschen är en bransch som under 1990-talets början var mycket svajig, men Smen´s hitta nya utvecklingsområden och tog sig genom de svåra åren. 

Nu står företaget till försäljning och syskonparet Lisbeth och Hans kommer att avsluta sina år på Smen´s och med detta kommer ett visst vemod. Det är inte bara arbetsliv som avslutas utan även en epok för familjen Andersson. Företaget har funnits i familjen sedan 1880, alltså hela 139 år.