Eriks familjeliv

Stationsskrivare vid järnvägen

Hustrun Anna fyller 50 år och firas av familjen

Erik träffade Anna Sahlén som var en modern Skaraflicka och hade arbete på Systembolaget som kontorist. De gift sig 1921. Först 1924 föddes Karin och Ingrid kom tre år senare 1927. Erik och Anna lyckades hjälpa sina flickor genom skolan så att Karin kunde ta studenten 1943. Ingrid valde att hoppa av skolan och gifte sig ung med Göran Lindström, yngste sonen till folkskollärare Johannes Lindström och hustrun Wilma på Bommagatan 11 i Skara. Erik var mycket stolt över sina flickor. När de gick på stan med honom stannade och hälsade han genom att lyfta på hatten och säga ”godda godda”, detta är mina flickor. Det kunde ta tid att gå en sväng då Erik kände många genom järnvägen.

Ett söndagsnöje var att ta tåget till andra stationer och hälsa på stinsar utmed linjen. De besöken kommer dottern Karin ihåg som mycket roliga. Under många år hade de anställda vid SJ förmånen att åka gratis med tågen i Sverige, det blev många resor i landet för hela familjen.

Som pensionär var Erik ofta i hos dottern Karin i Eskilstuna. Det var alltid roligt när han kom, han hämtades på stationen. En gång var han ganska överförfriskad, under resan hade några militärer bjudit på supar, skojfrisk som Erik var tackade han säkert inte nej. När Erik och Anna kom till Eskilstuna skulle Erik ekiperas. Han pratade med alla och visade att han var en gammal gymnast som minsann kunde lägga benen på disken. Ofta kunde han sitta vid köksbordet och skicka morsetelegram till döttrarna som de inte förstod.

Erik och Anna var ofta i Böja och hjälpte dottern Ingrid och svärsonen Göran med jordbruket. Det finns många brev kvar som beskriver vardagen i Skara och resorna till Böja.

År 1963 fick Anna en stroke och Erik skötte henne några år i hemmet. När det inte längre gick kom Anna till långvården i Skara. Så länge Anna levde gick Erik varje dag till långvården med tidningen. Han hjälpte tanterna med att dra upp klockor och gjorde små ärenden.

Anna uppskattade inte alltid att han pratade med alla. Anna dog 1975 och då åkte dottern Karin ofta till Skara för att hjälpa Erik med hushållet. Anna och Erik hade flyttat från Svartbrödragatan, till Källegatan i början av 1970-talet till Skolgatan 6.

Erik gick matlagningskurs och började sy ryamattor. Än idag finns några mattor kvar hos barnbarnen som knutits av Erik. De sista åren orkade inte Erik bo kvar utan flyttade till Viktoriagården ett äldreboende. Han hade blivit lite dement, men var fortfarande sitt glada jag. På Viktoriagården fanns många gamla vänner och han hade trevligt sällskap. År 1980 avled Erik 87 år gammal.