Erik Holm stationsskrivare i Skara

Stationsskrivare vid järnvägen

Erik Holm anställdes 1910 vid Statens Järnvägar

Stationsskrivare vid järnvägen

Stationsskrivare Erik Holm 

Erik föddes den 4 september 1893 i Skärvs församling, Axevalla i Västergötland. Han växte upp och konfirmerades i Varnhems kyrka. Erik var en glad och alltid positiv person. Han började vid järnvägen i Axvall 1910. Han har berättat om sin barndom i Axvall och när han ”spjärnade böll” på fotbollsplan i Axvall. Erik och hans bror Rudolf var de första som bröt bonde- och soldatlivet i släkten. Erik slog sig in på den trygga vägen som statsanställd vid Statens Järnvägar. Det var framtiden och en trygg anställning. Hans lön räckte till att försörja familjen och hans fru behövde inte jobba.  Rudolf utvandrade till Amerika där jobbade han inom byggbranschen

Erik flyttade 1918 till Skara och kom då att hyra rum på Svartbrödragatan 1/Östra Kungshusgatan 7 hos familjen Sahlén, där var där han träffade sin kommande fru Anna Sahlén, hon var dotter i familjen. 

Erik började jobba på Skara järnvägsstation i biljettexpeditionen. Erik kunde morsealfabetet och fick säkert ta emot och skicka många meddelanden under sina år vid järnvägen.
Han var också mycket duktig på att addera tvåsiffriga tal. Det gick fort då han med pekfingret följde siffrorna för att addera dagens kassa.

Erik kom att arbeta 49 år på järnvägen och slutade som stationsskrivare och fick guldmedalj för i sitt arbete.