Ingenjör Halling i Håverud

De första bilarna i Dalsland

Den andra bilägaren i Dalsland var ingenjör Mats Halling som var ägare av Håfreströms pappersbruk och bosatt i Håverud. Han ägde en Oldsmobile Curved Dash av 1905 års modell.
1907 blev det lag på att bilarna skuller registreras och Olsmobilen fick då P9 som igenkänningsmärke som det hette på den tiden.
Bilen var inblandad i den "första" kända incidenten med ett motordrivet fordon i Dalsland.
I augusti var chufför Jonsson på väg till Melleruds järnvägsstation för att hämta passagerare. På vägen dit möter han J. F. Petterssonpå Norkärrs son som kör ett gödsellass. Hästarna råkar i sken och det blir ting och Fredriksson kräver ersättning för hästarna som blivit så vettskrämda att de nu sjunkit i värde. Utslaget blev till slut att Petterssons krav ogillades.
Bilen används troligen bara under några år och ställs så undan. 1925 när Mats Halling fyller 50 år så tas bilen fram och i filmas under körning.

De första bilarna i Dalsland

Bilen blev sedan stående väl skyddad fram till och med i slutet av 1950-talet då Ragnar Fors i Stockholm köpte bilen obesett. Han blev glatt överraskad när han fick se bilen att den fortfarande var i sådant fint skick. Bilen ägs ännu av familjen Fors och är fortfarande i orört originalskick.