Evengeman, jippon och folkbildning

Fritidsprojektet som blev serveringen Skogsbrynet

Exelsiorsmöte 1907 på Mösseberg i Falköping 

I början på seklet och flera decennier framåt var man som ung inte bortskämd med evenemang och jippon. Midsommarhelgerna förgylldes av Västergötlands ungdomsmöte, tiotusentals människor kom, trots att det endast bjöds på vad man idag kan kalla "Kultis".
Ungdomsmötena på Mösseberg var legendariska, hit kom bl.a prins Carl och landshövdingen, hertigparet av Västergötland, Verner von Heidenstam och många andra kändisar från kultursverige. Programstandarden var hög, Karl-Gerhard var en av artisterna som uppträdde en eller kanske fler gånger. Sång- och orkesterkonserter, framstående musiker och högtidstalare deltog i mötena. 

Sånglekar runt majstången var omtyckta och ansågs roligare än den "riktiga" dansen. På denna tid fick alla klara sig utan mikrofoner och högtalare.  

Fritidsprojektet som blev serveringen Skogsbrynet

Hymn- och psalmdiktare Paul Nilsson född 1866 död 1951, källa:riksarkiviet.se 

Till Excelsiorförbundets 25-årsjubileum midsommardagen 1928 hade själve Paul Nilsson – hymn- och psalmdiktaren – kommit med sin lyra för att uppträda och delta i festligheterna. Här presenterar vi de två sista stroferna från hans verk. 

God och glad är vårt lösenord
Fyrväppling, smycka den bloddränkta jord
med livsglädjens färger, vitt och grönt
och tacka för allt det goda vi rönt!
Excelsior! Excelsior!

Högt må vi hissa flaggan i dag.
Lusterna fem i famnen tag
krön ljusets kämpar med ekekrans
till lön för seger, som trofast vanns,
högre, stig högre i sanningens glans!
Excelsior! Excelsior!

Excelsiorförbundet gjorde en pionjärgärning genom att starta och driva folkbildningsbyrå i Skaraborgs län samt föreläsningsanstalt i länet. Sex vandringsbibliotek tillhandahölls. Första grunden lades till ett offentligt folkbibliotek i Skara. Fram till 1940-talet utkom förbundsorganet Fyrväpplingen.