Excelsiorsförbundet och lokalföreningen Fyrväpplingen grundades

Fritidsprojektet som blev serveringen Skogsbrynet

EG Torgny på Bredablick 1910, foto Einar Torgny

1902 tog EG Torgny initiativ till en ”allmän kulturell rörelse”, som fick namnet Excelsiorförbundet. Åren före och efter sekelskiftet var en tid fylld av oro och spänning. Frågor som diskuterades var t.ex. krav på allmän rösträtt, social rättvisa åt eftersatta folkgrupper, bättre skolutbildning för alla.

Den 10 maj 1903 bildades Excelsiorförbundet i Skara, förbundet kom senare att starta en rad lokalavdelningar, bl.a. Fyrväpplingen i Skara. Skaraföreningen var aktiv ända fram till 1979.

Namnet på förbundet blev Excelsior vilket betyder "sikta högt" på latin, ett namn som passade in på EG Torgnys egna visioner i det mesta han rörde sig med.  

Exempel på Excelsiorförbundet aktiviteter var förmedling av föreläsningar, start av folkbibliotek, att stimulera natur- och hembygdsvård, verka för bättre folkhälsa och inte minst att arrangera stora ungdomsmöten. Ett sådant ägde rum redan år 1907 på Mösseberg och hertigparet av Västergötland som deltagare och prins Carl von Heidenstam m.fl. som talare inför 25 000 deltagare.