RAMBERÄTTELSE Kinnekullebanan på Prismavg.se av och med unga berättande
taxi.jpggrupp 2.jpgutspaning-påtåget-1200x630_insta.pngkinnekullebanan-i-fara-1993.jpg

Verkstaden- Råbäcks mekaniska stenhuggeri

Råbäcks hamn- arbete
Råbäcks hamn- arbete

Här inne tar stenblock som du ser exempel på vid din sida form till en mängd olika saker. Bänkskivor, diskhoar, fågelbad, gravstenar, fönsternischer, trappsteg och mycket annat. För var det industri här, nu är vi ett härligt gäng föreningsmedlemmar som tar hand om platsen och håller den levande.

Är du med i någon förening på din fritid?

Vad skulle du vilja hugga i sten? Har du något hemma som är tillverkat i kalksten?

 Vill du låta andra ta del av dina svar? Ta en bild med din telefon på det du ser framför dig och lägg upp den med dina tankar och svar på sociala medier

#-tagga ”råbäcks mekaniska stenhuggeri” 

Här inne tar stenblock (som du ser exempel på vid din sida) form till en mängd olika saker. Bänkskivor, diskhoar, fågelbad, gravstenar, fönsternischer, trappsteg och mycket annat. Ibland sker bearbetningen med de stora hyvlarna som finns här inne, ger dem den ytan man önskar.  Men genom att hugga för hand formas stenblocken på det sätt som önskas.

Idag säljs inte saker som görs här inne, utan platsen är bevarad för att kunna berätta om dåtidens stenindustri. Affärsmässigt stängde verksamheten 1970, men ungefär 10 år senare öppnades dörrarna igen av människor som gör detta på sin fritid. Vi är ett härligt gäng föreningsmedlemmar som tar hand om platsen och ibland visar vi upp den för besökare. Vi har också kurser för att visa hur man kan hugga i sten.