Underhållning, värnplikt och studier

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

CUF:s revy i Öm 1968. Från v: Per-Uno Ljung, Bo Eliasson, Astrid Ljung, Conny Mellgren och Mats. 

Mats Ljung - bondkomikern mett i väla

Mats som skollärare med en av hans första klasser på Vasaskolan i Skövde. Det var ofta full rulle i klassrummet. Privat foto Ingvor Ljung

Underhållning 

I tidig ålder upptäckte Mats det roliga med att uppträda. När han var tre år hamnade han på Lidköpings lasarett för öroninflammation. När han började tillfriskna fördrev han tiden med att sjunga "Johan på Snippen". Han charmade personalen och de bad honom sjunga visan om och om igen, gaget blev en hel krona, men känslan av att uppträda och underhålla publiken var stort nog. Det hände flera gånger att han uppträdde för publik, detta gav mersmak och i ungdomen började Mats odla sin talang att underhålla människor. I Öms bygdegård började Mats med syskon och kompisar att sätta ihop mindre shower. Sketcher och sånger skrev de själva och de handlade om folk från bygden. De fick fler flera engagemang på andra håll och spelglädjen fanns i gruppen. 

Mats var mycket intresserad av svensk vistradition, när hans lillebror fick en gitarr och en gitarrkurs, lärde sig Mats samtidigt. Med inspiration främst från Cornelis Vreeswiijk började Mats komponera sina första visor.

Militärtjänstgöring

Hästintresse hade Mats från tidig ålder, då det var dags för värnplikten 1966-1967 gjorde han denna vid Kungliga livgardet K1 i Stockholm. Där drillades han till en mycket skicklig ryttare och han fick vara med på flertal beridna högvakter. Kärleken till hästar kom att läggas till grund just vid värnplikten i Stockholm och denna blev livslång. Att det var påfrestande att sitta på en häst hela dagarna förtäljer denna sanna histora. Mats klev av sin häst mitt under övning på grund av skav i rumpan. Befälet blev vansinnig och började skälla ut honom. Mats svarade med att slå till befälet, vilket ledde till några dagars arrest. 

Utbildning

Efter värnplikten återvände Mats till arbetet på familjens gård. I slutet på 1960-talet var Mats redo för skolbänken. Hösten 1969 började han på Axevalla Folkhögskola och där läste han upp sina betyg från grundskolan. Två år senare gick han ut med toppbetyg. Han bestämde sig för att satsa på läraryrket och studerade till folkskollärare vid Lärarhögskolan i Jönköping. Under studietiden fortsatte han med idrott, ishockey i division II. Under studierna hade Mats tonsättare Olle Widestrand som musiklärare. Olle kom att bli mentor för Mats under skoltiden och betydde mycket för hans musikutövande senare i livet. En annan ispirationskälla under studieåren var Josef Högstedt som var känd som "Pälle Näver". Under sina tidiga år som underhållare klädde Mats ofta ut sig till en av Pälles figurer "Ljugarekitta".