Maskinstickad bomullstrikå

Trikå är maskintillverkade stickade eller virkade varor. Tyget är uppbyggt av trådar som bildar maskor. Detta ger ett elastiskt material och beroende av hur maskorna binds samman så kan man få fram olika egenskaper i tyget. Trikåtillverkning har funnits i Sverige allt sedan 1800-talet och då i första hand som hemindustrier. Först i slutet av 1800-talet kunde den industriella tillverkningen konkurrera med hemindustrin ifråga om antalet anställda och produktionen av bomullsprodukter. På 1860-talet konstruerades en rundstickmaskin för tillverkning av stickade trikåplagg, det var framför allt underkläder men också tröjor som tillverkades med denna typ av maskin.  Under 1900-talet startades allt fler trikåfabriker och som mest, på 1940- och 1950-talen, fanns över 200 fabriker i Sverige.

Högsta mode med trikåplagg

Det var framför allt modet som gynnade trikåtillverkningen och efterfrågan på nya kvaliteter av elastiska plagg. På 1920-talet var t ex trikåplagg högsta mode för kvinnor.                              

En specialitet som Resteröds Trikå tillverkade var lahmanstrikå. Bomullstyget som tillverkas med denna teknik lämpar sig framför allt till underkläder. Denna trikå producerades på fabrikens äldsta maskiner, de som funnits med sedan tillverkningen startade och som är engelska originalmaskiner från 1920-talet.