Första revyn och mer skulle det bli

Skara Amatörklubb

Ett första framträdande ägde rum redan i maj med revycabarén "Välkomna hit". Två föreställningar gavs, entré 1 krona, sittplats 50 öre extra. Det hela slutade med ett överskott på 12 öre.

På nyårsafton samma år  var det sedan dags för klubbens första nyårsrevy "Sånt händer på sta´n". Genom åren blev det sedan ytterligare 22 nyårsrevyer.

Medverkande vid klubbens första nyårsrevy i Teaterhuset var: Sten Johansson, Maj-Britt Wilhelmsson, Erik Magnusson, Lennart Lindén, Sigward Lundberg, Gustaf Ahlström, Mary Johansson, Per-Olof Johansson, Brita Andersson, Solveig Hellqvist, Per Bengtsson, Olle Anderson, Ewy Sundström, Britta Andersson, Gunvor Larsson, Ulla Karlsson, Ing-Britt Frid, Gustav Nyman och Dagmar Andersson.

Hendéns orkester svarade för musiken. Pianist var Linnea Lidman.

"Skara i rampljus" hette Amatörklubbens andra nyårsrevy. Den blev en stor succé med 3 700 sålda biljetter. Ensemblen var i stort sett densamma som premiäråret, men baletten innehöll några nya namn ooch pianisten detta år var Arne Hansson.

Under 1943 hade SAK nöjet att medverka med underhållning på ett flertal sommarfester av olika slag. Det framfördes vid fyra olika tillfällen: "Skara-Amatörernas Vårbukett" i Skara Folkets Park. Olika grupper ur Amatörklubben medverkade även på sommarfester i Tibro, Vinninga och Vinköl m.m. I anslutning till Excelsiorförbundets 40-årsjubileum var Amatörlubben engaberad och framförde lustspelet "Spökslottet".

Under en period förekom s.k. "Bonnafester" sommarfester, det var idrottsföreningar som gjorde fester för att få in pengar till sin verksamhet. Man hade atraktioner som  Cykelparkering, Varm korv, Choklad och så Knalleeffekten från Skara. Revygänget var upp delat i två gäng, för att kunna uppträda på flera ställen på samma datum. Bak på bilarna hängdes en stor låda som kallades "Kyrka", i denna låg scenkläderna. Scenen bestod oftas av ett flak och bakom ett tygstycke bytte man om. När vädret var var dåligt var det jobbigt men roligt och lärorikt. 

I verksamhetsberättelsen för klubbens första 20 verksamhetsår berättas det att klubben under dessa år även spelat sju teaterstycken och två krönikespel. 

Genom åren deltog 30-40 personer på scenen för att genomföra en nyårsrevy. Amatörklubben var även aktivt i andra sammanhang och medlemmarna gälstade olika föreningar för underhållning. Den deltog också i Folkparkernas Artisforum. 

I programbladen från tiden 1942-1963 är det vissa personer medverkade i mer än 10 av klubbens alla revyer  bl.a. Bengt och Brita Melin, Brita och Lennart Lindén, Sigward Lundberg, Lilian Bengtsson, Gunilla Bergvall, Maj-Britt Sjökvist och Dagmar Andersson. 

Bengt Melin som även var konditor/bagare och var aktivt i klubben, spelade revy fram till kl. 23.00 på kvällen och gick sedan till arbetet och satte degarna kl 02.00. Så mycket sömn blev det nog inte. 

Alla revyer och teaterpjäser spelades upp på Skara gamla originella teater som låg på Skaraborgsgatan-Klostergatan. Sju olika biljettettpriser från parkett till ståplats fanns. År 1942 kostade revybiljetter 4:25 för parkett och en ståplats 1:65 inkl. nöjesskatt.