Annorlunda flyttransporter

Skara Flyttningsbyrå/Westflytt- flyttkarlar behöver inte gå på gym

Oscar Johansson och medarbetare framför en av sina fordon

Skara Flyttningsbyrå/Westflytt- flyttkarlar behöver inte gå på gym

Oscar vid ratten

En speciell resa som gjordes i slutet på 1950-talet, det var en flytt från Skara till Milano. Resan var 430 mil tur och retur. Oscar och hans svåger Håkan Heij var de som utförde transporten.

Resan gick genom Danmark-Hamburg-Hannover och i Basel fick de stanna till över lördag och söndag. I Schweiz var det förbud mot tung trafik under helgerna. Färden gick vidare från Schweiz till Italien gick via järnväg genom S:t Gotthardstunneln. Järnvägstunneln som idag går bredvid biltunneln är 15,0 km lång och byggdes år 1882.

På serpentinvägar uppe i bergen fortsatte transporten, det hände att Håkan fick gå efter flyttbussen i svängarna då överhänget var stort.  Risken för att komma för långt ut över kanten var påtaglig och då hade det inte varit någon återvändo.
I Italien blev det åter stopp,  måndag - tisdagen, den italienska tullkontrollen var noggrann. När leveransen var gjord var det bara att ta sig hem samma väg igen. Ytterligare någon sådan resa kom att göras några år senare.

Transporten och kommunikationen som skedde på engelska och tyska fungerade bra, men det var all pappershantering som tog tid och var den jobbigt delen vid utlandstransporterna. 

I Skaraborgs Läns Tidning skrevs en artikel om transporten, där stod det att Oscar och Håkan hade ringt till den kände fotbollsspelare Gunnar Nordahl som då spelade som proffs i Italien, men han svarade inte.

De flesta resor gjordes dock inom landet. Oscar sa inte att han körde dit eller dit, han sa " vi gick" t.ex vi gick till Norrland.

Vid en transport som gick från Stockholm till Skara visade det sig att en fripassagerare tagit sig in i lastutrymmet. När flyttbussen kommit till Stockholm och stod där över natten hade en man tagit sin in i lastutrymmet. När Oscar och hans medarbetar väl kommit till Skara och skulle lasta av, hoppade en man ut ur en garderob. Mannen togs av polisen och en utredning gjordes för att identifiera honom, det var en finsk medborgare.

Innan mobiltelefonernas tid kunde det var mycket svårt för Dagmar att nå sin man Oscar när han var ute och körde. Vid ett tillfälle när Oscar var på väg till Stockholm var det jätteviktigt att Dagmar fick tag i Oscar. Hon var väl insatt i Oscars färdväg, fantasin var det inget fel på hon ringde 6:ans Motell som låg utmed vägen och de skrev en stor skylt och satte upp utanför motellet. Oscar såg skylten, stannade för att ringa Dagmar och så fick Oscar meddelandet och båda parterna var nöjda