Aktiviteter och bra program

Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara
Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara
Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara

För att locka besökare till Sommargården krävs bra aktiviteter och program som gör att många väljer att komma, alla oavsett medlem eller inte. Vädret har alltid varit en avgörande faktor för besöksantalet, inte för varmt och inte för kallt - lagom är bäst.

Två viktiga händelser som funnits med som aktivitet under många år vid Sommargården är att hälsa våren välkommen på valborgsmässoafton och midsommarfirandet. Valborgsfirande finns fortfarande kvar men midsommarfirandet har upphört.   

Vårfester

Valborgsfesten står oftare som symbol för våren och ljuset, därigenom går firandet längre tillbaka i tiden än kristendomen som, när den vann utbredning i Norden, knöt an till de gamla festerna. Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Att ge plats för det nya stämde också väl in i den kristna tolkningen av livet där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden. Seden att fira olika våreldar har därigenom botten i både kristen och tidigare tradition men i dessa tider är valborgsfirandet mer en tradition att möta våren. 

Start för Planteringssäsongen sker i maj. På Valborgsmässoafton har våren hälsats välkommen i mer än 70 år, med vårtal, körsång, nationalsång, servering och våreld. En stor mängd Skarabor och andra har som tradition att ta sig upp till Planteringen. Pga. Covid-19 pandemin ställdes valborgsfirandet in år 2020 och så blev det även år 2021 .

Midsommarafton firandes med att resa den prydda midsommarstången som var lövad och prydd med blommor. Med sång och musik, dans och kända lekvisor runt stången firades midsommar. Detta var en stor festlighet på Sommargården Planteringen.

När Västergötlands Museum och Folkdansgillet startade sitt midsommarfirande i Fornbyn blev konkurrensen för stor och midsommarfirandet på Planteringen upphörde  fr.o.m år 2010. Det fanns helt enkelt inget underlag i Skara att ha två midsommarfiranden vid samma tillfälle.  

Minns du sången är ett av många fina inslag som funnits med på programmet vid  Sommargården. Anders Jaktlund leder kör- och allsång, en tradition på som blivit  ett stående inslag och har varit mycket populärt under säsongen innan pandemin.

Sång och musik är en viktig ingrediens av det som händer på Sommargården. Både kända och okända sångare och musiker har uppträtt på Sommargården. Artister som t.ex. Sweet Ladies med sin repertoar av 50-talsmusik har varit uppskattat.