Minigolf, boule samt vandrarhem och uthyrning

Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara

Vandrarhem

För att hitta en bredare nisch utökades Sommargården med möjligheter till övernattning. En byggnad (f.d.utbildningslokal) köptes in år 1984,  denna  renoverades och återuppfördes 1985-1986.
 I byggnaden finns tre sovrum med tillsammans nio bäddar:
– ett tvåbäddsrum
– ett trebäddsrum med en våningsäng
– ett fyrbäddsrum med två våningsängar

Ett  gemensamt kök är utrustat för självhushåll och huset innehåller även toaletter, duschrum och bastu. Utanför huset finns trädgårdsmöbler och grillplats. 

Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara
Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara
Sommargården Plantering - en naturnära oas i Skara

Minigolf, boulebana, fotboll, volleyboll, lekar och tipspromenader

Att hela tiden på olika sätt utveckla verksamheten har varit drivande för Sommargården i syftet att skapa en levande mötesplats.

I mitten av 1990-talet införskaffades en enklare minigolfbana med ökat besökarintresse som följd. 2004 upptäckte scoutledaren Emil Nyman att Skogshyddan i Lidköping skulle sälja sina minigolfbanor. Många i församlingen nappade på idén att köpa in Skogshyddans minigolf. Företag i Skara var villiga sponsra och även Sparbanksstiftelsen hjälpte till med ett rejält bidrag. SLU upplät kostnadsfritt sin tomma ladugård för reparation av banorna vintern 2005/06 och många händer arbetade flitigt!  I juni 2006 kunde 12 renoverade minigolfbanor samt en upprustad Parkeringsplats mm. invigas. De nya minigolfbanorna var dessutom godkända för tävlingsspel. Ett ökat besöksintresse märktes direkt!

Den fotbollsplan som än idag finns vid Sommargården har funnits sedan starten. Volleybollplan har tillkommit och önskemål finns om att möjliggöra beachvolleyboll.

Vid sommargården finns även en boulebana, den används kanske inte så frekvent idag men möjligheten att spela finns.  Lekplats med sandlåda och gungor används flitigt bland annat av barnfamiljer i området. Lekredskap, bollar, kubbspel mm finns att låna i caféet. 

Tipspromenader har frekvent ordnats inom området. Att njuta av naturen och vässa tanken samtidigt är tanken med tipspromenaderna. I nära anslutning till Sommargården finns kommunens två motionsspår på 2,3 km och 4,7 km. Sommaren 2020 har motionärer utefter korta spåret erbjudits tipsfrågor. Svar och en deltagaravgift har swishats till Equmeniakyrkan och priser har utdelats. 

Uthyrningsverksamhet
Lokalerna i Sommargården Plantering hyrs ut till olika arrangemang, släktmöten, kalas mm - en möjlighet för alla som önskar lokaler i ett fritt och naturnära läge. Skolorna i Skara nyttjar i stor omfattning anläggningen Planteringen i utbildningen   för friluftsdagar, utflykter, orienteringsträning och liknande. Orienteringsklubben Gandvik i samarbete med fler klubbar förlägger ofta träningsorienteringar till terrängen runt planteringen och med start och målgång på sommargården.