Stenbrytning och hantering

Thorsbergs Stenhuggeri

Göran Thor bryter kalksten i stenbrottet, källa: foto från https://www.thorsberg.se/stenbrottet 20210211

Thorsbergs Stenhuggeri

Gösta Thor borrar, år och fotograf okänd

Thorsbergs Stenhuggeri

Sågen i stenbrottet, fotograf Freddie Wendin år 2021

Thorsbergs Stenhuggeri

Stenupplag av kalksten, foto 2021 Freddie Wendin

Stenbrytning och hantering
Naturstenen har brutits många år, men reglerna är strikta och med jämna mellanrum måste nya tillstånd sökas hos Länsstyrelsen. År 2019 beviljades ett nytt tillstånd för verksamheten och det gäller till 2044. Området där stenen bryts är ganska litet, ingen sprängning förekommer och marken återställs så gott det går.  Stenen som bryts är gammal förstenad sjöbotten som under flera hundra miljoner år av tryck och värme bildat den vackra kalksten. Det är en så kallad basisk sten, ”mjuk” och lättarbetad men mer syrakänslig än till exempel granit. Det innebär att om man vill ha den i sitt kök så riskerar det att bli fläckar, av till exempel rödvin.

Olika färger
Kalksten på Kinnekulle finns i olika färger. De övre skikten är av röd sten som finns i två olika nyanser. Mellanlagren består av grå kalksten. Den grå stenen finns i flera olika nyanser. Underst ligger ytterligare lager av röd sten.

Borrar och sågar
Det första steget när man bryter kalksten på Kinnekulle är att borra. Ett lodrätt och ett vågrätt hål som möts vid 90° vinkel. Man börjar med det vågräta hålet som är uppemot 20 meter långt. Därefter borrar man lodrät och försöker möta det vågräta hålet. En vajer som är 60 meter lång träs genom hålen och tillbaka. När vajern sen snurrar i en hög hastighet sågar den en skåra genom alla stenlagren. När flera skåror sågats är det dags att bryta loss stenen. Stenskikten sitter ofta lösa och är lätta att lyfta bort. Det är heller inte ovanligt att man borrar lätthål och kilar loss den. 

Stenen bearbetas på olika sätt för att få fram både olika egenskaper och kvalitéer, allt efter kundernas önskemål. Cirka 30 % av kalkstenen som bryts går att använda. Resten krossas och återanvänds exempelvis till slänter vid sidan av vägar och i jordbruk som kalk.

Mått och format
Största delen av de stora kalkstensbitarna från stenbrotten sågas itu i ramsågen när de når fabriken. Där ställs varje sågblad in manuellt för att få olika tjocklekar på skivorna och sedan remsas stenen först i önskad bredd och sen på längden.

Ytor och kanter 
Beroende på vad för yta som ska göras, hyvlas, slipas, borstas eller poleras stenen. Det går även att få en handhuggen yta. 
Kanter som är synliga exempelvis vid, köksbänkar, fönsterbänkar eller bord slipas.

Import av sten
Thorsberg importerar även sten från Italien och Portugal. Marmor och granit bearbetas på samma sätt som kalkstenen i fabriken till kundens önskemål.