Anläggningen och hantverket lever vidare

Thorsbergs Stenhuggeri
Thorsbergs Stenhuggeri
Thorsbergs Stenhuggeri
Thorsbergs Stenhuggeri

Stenhuggeriområdet domineras av den stor verkstadsbyggnad byggd i sten med pulpettak, en plåthall för stenramsågen, travers och stenkran samt ett stort upplag av stenråvara. 

Maskinparken år 1976 bestod av tre ramsågar, tre stenhyvlar, tre kantsågar, två slipmaskiner, (fabr. Westergrens), en belgisk fräsmaskin samt en balanskap. Två ramsågarna och av en av dem av egen konstruktion för eldrift med en vevstake och gejderrörelse är sedan länge avställda. En tysktillverkad med dubbla vevstakar och pendelhängd såggrind. Alla ramarna hade horisontell rörelse. Stenhyvlar från Sköfde Mekaniska Verkstad, AB Pentaverken (år 1925) resp. Norrbackens Gjuteri och Mekaniska Verkstad Blomstermåla. Sköfde Mekaniska Verkstad kom senare att ändra namnet till AB Pentaverken år 1919. De båda hyvlarna från Sköfde var av samma typ som de vid Råbäcks mekaniska stenhuggeri, de kom senare att modifierats och kom båda att få ett stort teknikhistoriskt värde.
Samtliga maskiner utom ramarna placerades i en traversförsedd verkstadshall. 

Stenråvaran hämtas från brott mellan stenhuggeriet och Österplana kyrka. Råstensblocken sågas ut ur berget med en rälsburen cirkelsåg av egen konstruktion från 1970.

Trots vidtagna rationaliseringar är stenbearbetningen vid Thorsbergs tämligen likartad verksamhet vid Kinnekulles äldre stenhuggerier.

Anläggningen 2020
Det har  investerats i en rymlig och modern maskinpark som gör bearbetningen rationell och ger skaparglädje. 

Stenhuggeriyrket är tungt men har blivit bättre med tiden och nya effektivare maskiner underlättar arbetet men mycket görs fortfarande för hand. Ett hantverk som kräver många års erfarenhet och det tar tid att läsa stenen, t.ex. vad händer om man sågar här, vilket yta får man då fram. Den gamla kunskapen måste bestå och överföringen till de nya generationerna tar tid 

Närproducerat och importerat
Thorsbergs har även ett sortiment av importerad sten, som marmor och granit, detta för att kunna tillgodose allas behov då olika stensorter har olika egenskaper. Förvånansvärt många hittar till företagets showroom uppe på Kinnekulle. Här kan man se stenen från råvara till färdig produkt och få varor enligt egna önskemål. 

Den slitstarta kalksten som brutits på Kinnekulle i flera generationer är vacker såväl inomhus som utomhus. Med företagets yrkesskicklighet kan kunderna få hjälp  med allt från det lilla enkla till den svåra renoveringen. Sortimentet på Thorsbergs kan erbjuda kalksten som passar till allt från golv, trappor, bänkskivor, murar eller terassplattor precis som förr.