Magnifika Thorskogs slott med utsikt över älven

Thorskogs slott

Vid platsen där den äldre herrgården låg, strax ovanför bruks- och varvsområdet, började brukspatron Petter Larsson att 1892 anlägga magnifika Thorskogs slott. Slottet uppfördes i engelsk renässansstil med tegelfasader, skiffertak, och torn och trappstegsgavlar - allt efter ritningar av arkitekt Carl Fahlström. Petter Larsson investerade i konst och fina möbler till sitt nya hem och den blomstrande parken med ädelträd, blomsterarrangemang och dammar rustades upp i engelsk stil. Den vackra parken finns fortfarande att beskåda!

Foto Varfs- och Sjöfartshistoriska Föreningen i Göta älvdalen

I Thorskogs slott bodde Petter Larsson med sin familj fram till sin död 1912 och därefter övertog sonen Eskil Larsson med familj slottet. Efter att Eskil hastigt hade gått bort 1926, övertog hans änka Ester slottet under några år.

Efter att ha tillhört flera olika ägare, köptes slottet på 1970-talet av Tage och Miriam Sköld som ville återskapa Petter Larssons hem. Möbler och konst som funnits i slottet och som sålts på auktioner köptes tillbaka och flera av interiörerna i slottet återställdes efter sekelskiftets mode. Nya ägare tillträdde och på 1980-talet inleddes en hotell- och konferensverksamhet i slottet - och fortfarande är Thorskogs slott känt för den gästvänliga atmosfär som möter de som kommer som besökare.