Användarprofil saknas

Berättelser skapade av

Strb_ifabriken4.jpg

Stridsbergs - "Historien måste bevaras"

Företaget Stridsberg och Biörck etablerade sig i Trollhättan redan år 1879 och påbörjade sin tillverkning och framtagning av bland annat sågblad och filar.  Verkstaden var länge en av Trollhättans största arbetsplatser, som mest hade företaget runt 600 anställda kring 1920-talet. I början av 1990-talet lades tillverkningen ned. Idag används byggnaderna som lagerutrymme och verkstäder. I det forna kontoret bedrivs skol- och föreningsverksamheter.  Här får vi följa med några av de tidigare anställda på en rundtur i området. 

Ämnesord:

TB-014-0501.jpg

Stridsberg & Biörck – ett stycke svensk industrihistoria

Stridsberg & Biörck var en av Trollhättans stora industrier. Det var kraften i fallen som lockade ingenjören Ernst Stridsberg att etablera sig här. Från 1879 till 1991 tillverkade man bland annat sågblad och maskinknivar i Trollhättan.

Ämnesord:

aarhus1.jpg

Aarhuskranen - från början till slutet

Aarhuskranen uppfördes i Vänersborgs hamn 1948 och var då verkligen "high tech". Länge har den varit en av ytterst få bevarade hamnkranar av sitt slag, men hösten 2016 är även Aarhuskranens saga all. 

Ämnesord:

Kungstorgsvimmel Uddevalla

Urbaniseringen - så blev de flesta stadsbor

Staden är den hållbara lösningen menar vissa. Andra oroas för att samhället dras isär om landsbygden avfolkas. I ett historiskt perspektiv är det en dramatisk folkomflyttning som har skett från 1850 fram till idag.

Ämnesord:

http://mm.dimu.org/image/022sAYdbNDBV

Skojareberget: ett hem för det resande folket

På det så kallade Skojareberget fanns under slutet av 1800-talet en mindre by med familjer ur det resande folket. Idag finns endast rester efter husgrunderna kvar, efter att den fasta lokalbefolkningen bränt ner husen för att bli av med det resande folket. Resandefolket har funnits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet, men deras kultur är relativt okänd för majoriteten av befolkningen. Folkets språk heter romani, och förekommer i många lokala varianter. I Sverige ingår resandefolket i den nationella minoriteten romer.

Ämnesord: