"Det finns inget värre än en nedlagd fabrik"

Stridsberg och Biörcks tillverkade sågar och knivar i Trollhättan i över hundra år innan industrin tvingades lägga ner i början av 1990-talet. Ännu 2016 finns de som minns hur det var att jobba på Stridsbergs. Här träffar vi några av dem. 

Stridsbergs - "historien måste bevaras"
Stridsbergs - "historien måste bevaras"
Stridsbergs - "historien måste bevaras"

Fortfarande våren 2016 träffas tidigare anställda på Stridsberg och Biörks en gång i veckan. De tar en fika och snackar. Denna dag går de en rundtur i det som finns kvar av fabriksbyggnaderna. Mycket har hänt sedan de jobbade här

– Det som finns kvar idag… Det är tråkigt, bara ruckel kvar. Det finns inget värre än en nedlagd fabrik, säger Pelle Lindström, tidigare plåtslagare och reparatör på Stridsbergs.

– Det blir en upplevelse att se det här idag, det som är kvar, en del byggnader är rivna. Reparationsverkstaden, mekaniska verkstaden och smedjan och mediumverket, där man valsade plattjärn till knivar, säger John Gustavsson, reparatör.

Som mest jobbade omkring 600 man på Stridsbergs och de forna arbetarna minns en tid när det var lätt att få jobb utan varken skola eller tidigare erfarenhet.

– När jag kom hit första gången fick jag först inte det jobbet jag ville ha. Det var ju inget snack om skolor och sånt på den tiden, men det fanns andra jobb, om inte annat var det bara att gå till en annan industri, berättar Pelle Lindström.

Länkar