Filmer genom kompetensväxlingsprojekt

Reklamfilm kring Museiföreningen Munkedal Jernväg

I sommarvärmen tidigt i maj 2016 spelades en reklamfilm in för att locka besökare till Museiföreningen Munkedals Jernväg. Detta för att berätta om järnvägen som besöksmål och på ett tilltalande och lättillgängligt sätt kunna belysa det ideella kulturarvet som turistmål genom medskapande i ungas regi.

Kompetensväxling, www.kompetensvaxling.se, har länge arbetat med att utveckla ett brett samarbete med olika organisationer i strävan efter att utveckla kulturarvsföreningar med hjälp av ungdomar. Nu har flera kontakter med UF-företag blommat ut och ett konkret resultat är där ADDLEE UF producerat en reklamfilm om Museiföreningen Munkedals Jernväg.

 

Fler kortfilmer

Efter detta lyckade samarbete beslutades att flera små korta filmer skulle spelas in som kunde visas upp i telefon eller surfplatta längs banan, en extra upplevelse för besökaren. Sagt och gjort, under sommare spelades sex små avsnitt in som bygger på berättelser som föreningsmedlemmar berättat för de unga filmskaparna. Berättelser från Munkedal. Dessa små kortfilmer får sin första synlighet här på Prisma och kommer sedan landa som Storytelling längs banan och vi hoppas då på fler avsnitt.

Dessa små filmer kan ge mer nyfikenhet och bidra till lusten för dig som besökare vid Munkedals Jernväg, att ta reda på mer.

I denna första film ges en första introduktion till Museijärnvägen i Munkedal genom Björn och Dag, och ett historiskt äventyr tar sin början.

 

I film nummer två ges en historisk bakgrund kring hur Munkedals järnväg började byggas 1894, var färdig 1896, och fyller 120 år 2016. I denna film får vi också se hur både passagerare och gods fraktades på Munkedals järnväg.

 

I film nummer tre får vi möta "Eldar-Kalle" på Munkedal AB, som jobbade vid järnvägen till han var 77 år, och lite kring hans rutiner under en arbetsdag....

 

I fjärde filmen presenteras Fru Olsson och hennes resa med järnvägen på 1950-talet.

 

I den femte filmen får vi bland annat reda på vad det innebar att vara rallare, att gå på "rallen" och uppkomsten av termen "rallarsving".

 

I den sjätte och sista filmen får vi återse Fru Olsson och 1950-talet, och slutet på en ganska dramatisk resa på Munkedals Järnväg.

Länkar