Brevet till Remfabriken
gårdsten lotten.JPGPICT0069.JPGStorgatan 1872.JPGVidkärrs barnhem på 1940-50-taleti proggens spår.jpgnumrerade kranar fd Götaverken mindre.jpggasklockan.jpgRemfabriken på Gårdaitalienska kolonin 1948.jpgIMG_4744.JPGP5120230.JPGDSC_0002.JPG

Spetsarna från Gingri

Remfabriken på Gårda i Göteborg fick för ett tag sedan ett mail med ett minnesvärt innehåll om den tidigare tillverkningen av maskinknypplad spets från Borås spetsfabrik i Gingri. Vi vill gärna återge detta brev.

 

Göteborgs remfabrik
Göteborgs remfabrik

Omkring 1950 fick jag följa med min pappa till Spetsfabriken i Gingri efter stängningsdags, eller om det var på helgen. Pappa hade nå’t ärende till en bekant, som jag tror var ägaren. Pappa hade jobbat på Marks engros postorderfirma sedan cirka 1930 och hade många vänner och kontakter inom Borås textilvärld.

När vi anlände, så snurrade maskinerna fortfarande, men det var inga anställda där, bara denne man. Under besöket så visade han pappa och mej, 8-9 år gammal, runt och berättade lite om vad som hände. Innan vi gick, så plockade han ihop en handfull lösa ändar i varierande mönster, från cirka 25 cm till 1 meter långa och gav till mej att använda till mina dockor. Jag använde väl en del, men resten lindade jag upp på en bit kartong, som har legat i min lapplåda sen dess. Det är tretton olika mönster, 1-2 cm breda, elva uddspetsar i vitt, natur och gulbeige och två mellanspetsar i gulbeige och gult.

När jag läste att maskinerna hade fått ett slutgiltigt hem på Remfabriken, så letade jag fram denna bevarade gåva från en vänlig farbror. Jag tycker att det är lämpligt att återförena spetsarna med maskinerna de är tillverkade på, så jag skulle gärna ge dem som gåva till föreningen, om ni vill ha dem.

Upptäck mer

Göteborgs remfabrik

Göteborgs remfabrik

Länkar