Berättelser (2 st)

Sortering
bageri.jpg

OH Gustafssons Bageri & Konditori AB

Bagare och konditor är yrken som funnits under lång tid. I mitten av 1800-talet försvan skråväsendet i Sverige. I bagaryrket fanns då vita och svarta bagare. De vita bagarna bakade med vetemjöl och de svarta med det grova mjölet. Visst har industrin tagit över mycket av brödtillverkningen, men än finns det små lokala bagerier kvar. I bageriet fortsätter hantverket och inte så mycket har förändrats. Det är bagarens och konditorns händer som är de bästa redskapen för att forma alla dessa vackra bakverk som sedan vi kunder får njuta av.   Denna berättelsen handlar om Gustafssons Bageri i Skara. Bageriet bytte ägare år 1948 och lever kvar ännu idag. Anor från slutet av 1800-talet finns och det är tredje generationen som leder företaget. Källa: Intervju med tidigare ägare Olle Gustafsson, hans son Anders och Anders fru Helle i januari 2020 utförd av Freddie Wendin och Lena Brodin, foto Freddie Wendin
AleksBageri1Hus.jpg

Aleks Bageri på Öckerö

Aleks Bageri & Konditori på Öckerö startades 1928 - och nu drivs bageriet av fjärde generationen. På den tiden fanns två bagerier på Öckerö och några på Hönö och Björkö - så konkurrensen var hård! Bageriets mest kända produkter idag är Hönö kaka, Mazarinkrans med toscatäcke och Jojo kakan.