Berättelser (465 st)

Sortering
Petras.jpg

#minlekstuga

Minns du din barndoms lekstuga eller ett kojbygge i ett träd? Eller har du kanske byggt en stuga till ditt barn eller barnbarn?  Under 2021 samlar vi in berättelser om lekstugor och kojor som en del i projektet "Där fantasin bor - en utställning om lekstugor och kojor" vid Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Här följer några av berättelserna som skickats in till oss! 
11 april 1940.JPG

11:e april 1940

En kortdokumentär om vad som hände under kriget på Torslanda flygfält den 11:e april 1940 skapad av Alexander och Anna Sörensson i projektet Hembygd 2.0. Projektet drivs av Bohusläns hembygdsförbund under 2018-2019 för att levandegöra kulturarv med hjälp av film och digitala berättelser och samtidigt stimulera till möten över generationsgränser. Hembygdsföreningar har tillsammans med ungdomar fått lära sig att med enkla medel göra korta dokumentärfilmer.
Sverre_fiskebåt_Foto Curt S. Ohlsson.jpg

50 år - Den sista träfiskebåten

För runt 50 år sedan byggdes den sista träfiskebåten av traditionell typ i Sverige. Därmed var en av 1900-talets mest betydelsefulla industrihistoriska epoker i Västsverige slut. Följ berättelserna om de anrika fiskebåtsvarven, de mekaniska verkstäderna och de traditionella fiskebåtarna - dessa vita båtar med sina runda skrovformer, råoljemotorer och med fiskeredskapen staplade på däck, som var så karakteristiska för hamnarna längs kusten.
klostergatan.jpg

A-blommor

Detta är berättelsen om Gun-Britt som under sin uppväxttid drömde om att få arbeta som butiksbiträde. Det var framförallt kundkontakterna som fångade Gun-Britts intresse kunna ge den personliga servicen så att kunden var nöjd efter besöket.  Hon börjande sin yrkesbana som 16-17-åring och slutade som delägare i makens och hennes blomsteraffärer i Skara.  Källa: Intervju den 2019-11-08 med Gun-Britt Wedberg tillsammans med hennes son Leif samt fru Brithe. Privata fotografier samt från www.digitalmuseum.se
aarhus1.jpg

Aarhuskranen - från början till slutet

Aarhuskranen uppfördes i Vänersborgs hamn 1948 och var då verkligen "high tech". Länge har den varit en av ytterst få bevarade hamnkranar av sitt slag, men hösten 2016 är även Aarhuskranens saga all. 
IMG_0071.JPG

Aarhuskranen i Vänersborgs hamn

Aarhuskranen uppfördes 1948 som ett led i en expansiv period i Vänersborgs moderna historia. Den var i drift till 2012 och dess framtid är i december 2015 oviss.
geiström.jpg

AB Geiströms Elektriska i Skara

"Att vara företagare är ett sätt att leva". En berättelse om att driva ett familjeföretag i en föränderlig branch.  Geiströms Elektriska startades av Mats Geiströms far och företaget kom att gå i arv till sönerna Geiström. 
Ägghantering i Skara

Ägghantering i Skara

Ägghantering är ingen ny bransch i Skara. Redan år 1909 grundades Västgöta Äggexportförening av nära 200 lokala äggkretsar samt 8 000 äggproducenter genom Skaraborgs Fjäderfäavelsförening. Verksamheten i form av sortering och förpackning förlades först till Klostergatan i centrala Skara, vid Skaraborgsgatan inrätttades ett fjäderfäslakteri. Ägg kan användas kokta eller stekta, som en egen rätt eller tillsammans med andra livsmedel. Det är ett livsmedel med tusen möjligheter. Ägg innehåller protein, vitaminer och mineraler som är livsviktiga för människan och är därför en naturlig del av varje individs kosthållning.
Parti från Ahlafors, Starrkärr sn

Ahlafors Spinneri spinner vidare

1856 startas det upp flera fabriker vid Hältorpsån, detta blir startskottet för ett nytt samhälle. Idag, över 150 år senare, är fortfarande fabrikerna inblandade i samhället Alafors utveckling och tillväxt. På 1850-talet fick de första arbetarna på fabriken vandra ca fyra mil till sin nya arbetsplats. 2016 är spinneriet ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Resan för Alafors fabriker är långt ifrån avslutad.  
2961_1586.jpg

Åke Örtlund- Trettio år på Papyrus

Åke Örtlund fick anställning på pappersbruket Papyrus som fjortonåring, vilket var vanligt så sent som på 1930-talet. Från papperskross och klippmaskiner till truckkörning; Åke upplevde produktionsårens upp- och nedgångar på pappersbruket. Arbetet och stämningen var tuff och det hände ofta att han ville säga upp sig. Det var med blandade känslor han återvände till fabriken efter sin militärtjänst.
AleksBageri1Hus.jpg

Aleks Bageri på Öckerö

Aleks Bageri & Konditori på Öckerö startades 1928 - och nu drivs bageriet av fjärde generationen. På den tiden fanns två bagerier på Öckerö och några på Hönö och Björkö - så konkurrensen var hård! Bageriets mest kända produkter idag är Hönö kaka, Mazarinkrans med toscatäcke och Jojo kakan.
20210906_120526.jpg

Älgarås vagnmuseum

Karin Askberger från NAVs styrelse har intervjuat Lasse Hellsten från Älgarås vagnsmusem, som är en av medlemmarna hos NAV. NAV är en organisation för arebtslivsmuseer och industrihistoria i Västra Götaland. www.navivast.se
lok på Åmåls bangård.jpg

Åmål - järnvägsstaden

Järnet har haft stor betydelse för utvecklingen långt utanför Bergslagen. Transporter av och transporter på järn förändrade efterhand Åmål till en modern industristad.
Allmän rösträtt 2.jpg

Åmåls arbetare marscherade för rösträtt och åtta timmars arbetsdag

Första maj 1904. En historisk dag. Då genomfördes arbetarrörelsens demonstration för första gången i Åmål. Mötet hölls på Högbergsåsen väster om järnvägsstationen och bangården. Efter August Pettersson Wibergs timslånga tal, marscherade 150 män och kvinnor genom Åmåls gator. Artikel ur Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsbok "Hembygden Dalsland 2021", publicerad med författaren Sten Lindströms tillstånd.
A Hedlunds specerier, Uddevallaplatsen 1943, exteriör.jpg

Anna Hedlund - en livsberättelse

Antastad av en pedofil på biograf som nioåring. Tuff vistelse på Sahlgrenska sjukhuset. Far och syskon dog. Detta drabbades Anna Hedlund av under sin uppväxt i början av 1900-talet. 1922 startade hon speceriaffär i Göteborg tillsammans med sin man Gunnar Hedlund. Livet blev då lättare och makarna Hedlund drev tillsammans affärsrörelser fram till 1956. Även musiken blev en viktig del i deras liv. Text: Thomas Attnäs, barnbarn till Anna Hedlund
fonograf.png

Annorlunda spegling av ett museum

En låååång vägg med gamla radioapparater. Framför den, folkmusikgruppen Firas bör med riggade mikrofoner. Platsen är Radiomuseet på Hisingen i Göteborg och det ska bjudas på en timmes konsert med tre proffs. Man sitter hemma i soffan en vanlig södagskväll, det är april 2021, och blir här bjuden på denna överraskning. Mot fonden av allsköns sändare av ljud rullar här en resa igång som ska få hyllorna att dansa.
Volvo Uddevallaverken

Arbete på finishstation

Claes Claesson var en av de som arbetade vid bilfabriken i Uddevalla i många år. Det var på finishstation och i Karossfabriken som Claes arbetade - i hela 18 år fram till 2013 när produktionen upphörde, men dessutom hade Claes innan dess arbetat på området i några kortare omgångar. En av arbetskollegorna var Luis Lopez, en mångårig medarbetare som också syns på bilden vid framvagnskarossen. Bohusläns museum dokumenterade år 2012 arbetet i bilfabriken Pininfarina Sverige AB, året innan tillverkningen lades ner.
Augusta Bäckman.jpg

Augusta Bäckman ville hellre dö än föda barn som ogift

Att bli med barn före äktenskapet var en skam av gigantiska mått i 1860-talets Forsvik. 27-åriga Augusta Bäckman gick till och med så långt att hon gjorde sitt bästa för att dö i kolera för att dölja att hon var gravid. Samtidigt som hon försökte offra sig själv räddade hon många liv.
Huvudnässkolans aula

Aulan utan skola

Brödrosten i Vänersborg är det skämtsamma namnet på Huvudnässkolans aula som numera står själv utan sin skola. Aulan, med plats för 550 i publiken, används till bland annat som konserthus, både av lokala grupper och uppvisningar men även av svenska och utländska artister som besöker Vänersborg på sina turnéer. 
Skärbrännare

Automationen av varvsindustrin

Bristen på arbetskraft ledde till ökad automation av industrin. Tidigt tog varvsindustrin hjälp av datorer för att effektivisera produktionen. Eriksberg, Kockums, Götaverken, Lindholmen, Uddevallavarvet och Öresundsvarvet. Här berättas om hur toppmodernt det gick till på 1960-talet...