Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan
NB-00009ISC-00495.jpgjg-prov-usa-1990tal.jpgDrottningtorget1960.jpgNOHAB rälsbuss förstaklass.jpgTrollhättefallen.pngslussarna.pngGunnar-Wetterberg13 Fotograf Christine Olsson.jpgInge smedjan.jpgstridsbergochbiörcksstämpelur.jpgentreedsborgstor.jpgrysskranen-cover.jpg"Den heliga lågan"ISC-2004-023.jpgTB-014-0501.jpgOlidan kraftstation Trollhättankonsomslag.jpg1-hornetstorgatanstaveredsgatan-nu.jpgforeningsarkivet-harmoni-jubileum1983.jpgtsokklubbstuga.jpgTB-142-080.jpg

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan - bilder

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan

Sångsällskapet Harmoni grundades redan 1928, och dess historiska arkiv finns bevarat hos Trollhättans Föreningsarkiv. Handlingarna visar inte bara på en manskörs verksamhet, utan också mycket på tiden som kören verkat i.

Utöver konsertprogram, listor på sångnummer och medlemsregister, finner man också i arkivet en diger korrespondens. Resorna runtomkring världen har varit många för denna kör, så också besöken i Trollhättan från körer runtomkring i världen. Sångsällskapet Harmonis arkiv är öppet för forskning för de som önskar ta del av historien om en detta år närmare 90 år gammal kör.

Bilden intill visar manskören år 1983.

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan - bilder

Exempel på program och reportoar (1983)

Här intill kan ett program från år 1983 ses. Som synes planerar Sångsällskapet Harmoni framträdanden på en kulturfestival, på ett evenemang i Mariestad och på Sveriges nationaldag hemma i Trollhättan.

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan - bilder

Kontakten med andra artister

Utöver kontakten med andra körer runtom i Sverige och i världen, uppträder man också med andra artister.

Här är ett exempel hämtat ur arkivet, med korrespondens med den svenske sångaren Bertil Boo, som man önskar uppträda med. Brevet är från 1952.

Sångsällskapet Harmoni i Trollhättan - bilder

Kontakten med andra körer

Man finner i arkivet handlingar kring kontakten med körer både i Sverige och i utlandet. Man är i Sångsällskapet Harmoni, liksom många andra föreningar i Sverige, aktiv i hjälpen till andra föreningar i Norge under kriget. Man skickar bland annat paket under krigsåren till sina kollegor i en kör i Halden i Norge. Här intill kan ett tackbrev från 1945 skickat från Haldens Sangforening läsas.