TSOKs klubbstuga i Trollhättan
NB-00009ISC-00495.jpgjg-prov-usa-1990tal.jpgDrottningtorget1960.jpgNOHAB rälsbuss förstaklass.jpgTrollhättefallen.pngslussarna.pngGunnar-Wetterberg13 Fotograf Christine Olsson.jpgInge smedjan.jpgstridsbergochbiörcksstämpelur.jpgentreedsborgstor.jpgrysskranen-cover.jpg"Den heliga lågan"ISC-2004-023.jpgTB-014-0501.jpgOlidan kraftstation Trollhättankonsomslag.jpg1-hornetstorgatanstaveredsgatan-nu.jpgforeningsarkivet-harmoni-jubileum1983.jpgtsokklubbstuga.jpgTB-142-080.jpg

TSOKs klubbstugas historia

TSOKs klubbstuga i Trollhättan

Klubbens bildande

Det första mötet bland eldsjälar till det som kom att bli Trollhättans skid- och orienteringsklubb inträffade i slutet av 1937 i Trollhättan, och följdes upp i december av ett konstituerande möte där en styrelse valdes. Klubbens fokus var från början på backhoppning och skidåkning, och gick under namnet Trollhättans Skidklubb (TskK).

TSOKs klubbstuga i Trollhättan

Önskan om klubbstuga i fokus

Redan under de första åren av klubbens verksamhet började man undersöka möjligheterna till en klubbstuga. Flera av klubbens medlemmars, organiserade i en byggnadskommitté, arbete resulterade i att företaget AB Stridsberg och Biörck i Trollhättan erbjöd klubben en tomt kostnadsfritt under 25 år.

Efter dessa positiva nyheter kom en bbyggnadsförening att sättas samman. Man kunde med hjälp av en försäljning av andelsbevis i den kommande klubbstugan nå en grundplåt för att starta arbetet.

Byggnationen

Arbetet med stugan var utmanande. Farbar väg upp till tomten saknades, så ett rent manuellt bärkraftsarbete var det som gällde för att föra upp nödvändigt byggmaterial till byggplatsen. Totalt blev det närmare 100 ton material som bars lägs en mindre, brant stig.

Bygget fortskred enligt planerna, och ur föreningens årsberättelse 1946 framgår det att den rejält byggda klubbstugan nu var färdigbyggd. Detta tack vare medlemmars många och långa arbetstimmar och bidrag från privatpersoner och företag i Trollhättan.

Under åren har klubbstugan sedan byggts ut i omgångar.

Klubbstugan och klubbens aktiviteter idag

Idag (2018) bedrivs fortsatt en omfattande verksamhet i TSOK. Det främsta fokuset finns idag på orientering och MTB-cykling. Antal medlemmar uppgår till ungefär 700st, och innefattar en omfattande ungdomsverksamhet.

Så fort snön faller dras det upp spår i skidspåren direkt kopplade till klubbstugan.

Konstsnö är på gång till en del av områdets skidsspår genom Trollhättan stads försorg, i samarbete med TSOK.

Idag (2018) bedrivs fortsatt en omfattande verksamhet i klubben. Det främsta fokuset ligger idag på orientering och mtb-cykling. Antal medelarmmarr är idag ungefär 700st, och man bedriver en omfattande ungdomdsverksamhet.

TSOKs klubbstuga i Trollhättan

Intresserad av att ta reda på mer om TSOKs historia och verksamhet?

TSOK sammanställde en jubileumsskrift inför 75 års jubileet av klubben år 2012. Denna finns till försäljning i skiddstugan i Trollhättan för 50kr.

Besök TSOKs webbsida, länk finns här till höger för närmare information om klubben.

Källor


"Trollhättans skid & orienteringsklubb Jubileumsskrift 75 år".
Börje Gustafsson, TSOK.

Upptäck mer

TSOKs klubbstuga i Trollhättan

TSOKs logotyp.

Länkar