Stridsberg och Biörcks stämpelur
NB-00009ISC-00495.jpgjg-prov-usa-1990tal.jpgDrottningtorget1960.jpgNOHAB rälsbuss förstaklass.jpgTrollhättefallen.pngslussarna.pngGunnar-Wetterberg13 Fotograf Christine Olsson.jpgInge smedjan.jpgstridsbergochbiörcksstämpelur.jpgentreedsborgstor.jpgrysskranen-cover.jpg"Den heliga lågan"ISC-2004-023.jpgTB-014-0501.jpgOlidan kraftstation Trollhättankonsomslag.jpg1-hornetstorgatanstaveredsgatan-nu.jpgforeningsarkivet-harmoni-jubileum1983.jpgtsokklubbstuga.jpgTB-142-080.jpg

Tid nu och då

Bilder på Stridsberg och Biörcks stämpelur

Tid mättes då, och mäts nu

Det klassiska mekaniska stämpelurets inträde i världen är i mycket kopplat till industrins utveckling. När antalet anställda ökade var det nödvändigt att på ett effektivt sätt kunna hålla reda på ankomst- och avslutningstid för arbetsdagen per arbetare. Stämpeluren kom därför att spela en viktig roll för företagets administration.

Även idag tidsredovisas det som känt på arbetsplatser världen om. Tiden mäts alltså fortsatt, men nu har stämpelkort och mekanisk funktion ersatts av till exempel pinkoder och IT-system.

Stridsberg och Biörcks mekaniska stämpelur

Stridsberg och Biörck etablerades 1879 i Trollhättan, efter att ha grundats i Torshälla 11 år tidigare. I verksamheten gjordes bland annat härdade sågblad.

Detta mekaniska stämpelur har en gång i tiden funnits på Stridsberg och Biörcks fabriker i Trollhättan. Under många år fanns det med i IF Metalls ”Metallutställning” på Innovatum Science Center i Trollhättan. För några år sedan doneras stämpeluret av IF Metall till Innovatum Science Center.

År 2019 hänger därför detta fantastiska stämpelur från Stridsberg och Biörck, och ur IF Metalls tidigare samling, i Trollhättans Föreningsarkivs forskarsal på Innovatum Science Center i Trollhättan.

Som synes av detaljbilden här intill kunde 100st arbetstagares tider hanteras av detta specifika stämpelur.