Olidans kraftstation – den svenska elproduktionens vagga
NB-00009ISC-00495.jpgjg-prov-usa-1990tal.jpgDrottningtorget1960.jpgNOHAB rälsbuss förstaklass.jpgTrollhättefallen.pngslussarna.pngGunnar-Wetterberg13 Fotograf Christine Olsson.jpgInge smedjan.jpgstridsbergochbiörcksstämpelur.jpgentreedsborgstor.jpgrysskranen-cover.jpg"Den heliga lågan"ISC-2004-023.jpgTB-014-0501.jpgOlidan kraftstation Trollhättankonsomslag.jpg1-hornetstorgatanstaveredsgatan-nu.jpgforeningsarkivet-harmoni-jubileum1983.jpgtsokklubbstuga.jpgTB-142-080.jpg

Nytta och nöje

Olidans kraftsstation

Att arbeta med att bygga kraftstationen var däremot inte helt riskfritt. När man påbörjade bygget var säkerheten ännu inte särskilt hög eftersom man hade rätt riskfyllda arbetsuppgifter, som att arbeta på höga ställningar och gräva ut tunnlar med enkla redskap och utan några säkerhetsdräkter.

Efter ett antal olyckor där några omkom och flera andra skadades såg arbetschefen till att det gjordes en säkerhetsutredning med syfte att förbättra olycksfallsskyddet. Det insattes en skyddsinspektör för att kontrollera säkerheten och arbetschefen skrev själv olika säkerhetsföreskrifter för arbetsplatsen. Efter detta blev arbetet förskonat från svårare olyckor. Det var faktiskt en utav de första arbetsplatserna i Sverige att genomföra en sådan noggrann säkerhetsutredning.

Trots att vattenkraft är en i stort sett miljövänlig energikälla så innebär byggandet av en kraftstation ändå ett ingrepp i landskapet som påverkar olika ekosystem. I det här fallet kom det i vägen för området där laxen lekte, därför ingriper man med att förflytta laxen och hjälper dem att föröka sig i egna odlingar. Det har även anordnats en så kallad åltrappa där ålarna luras in för att sedan transporteras till Vänern och sjöar i Dalsland.

Kanalerna som byggdes för att leda om vattnet åt Olidans kraftstation har kommit att utnyttjas väl då ytterligare två senare byggda kraftstationer använder samma vattenflöde till sin elproduktion. Kraftstationen har även i sig själv visat sig vara mycket hållbar eftersom den fortfarande är i bruk efter mer än 100 år och i stort sett använder man fortfarande samma maskiner som när kraftstationen var ny. Förutom att man har behövt underhålla dem och i vissa fall bytt ut enstaka delar så är det endast originalmaskiner som används.

Olidans kraftsstation

Ifall man är intresserad går det även att besöka Olidan för att se med egna ögon hur vattenkraftstationen fungerar. Guidade turer anordnas dagligen under sommaren, men turer kan även förbokas under resten av året. Under besöket får man se hur det ser ut inuti det välbevarade kraftverket och man får även chansen att njuta av de natursköna omgivningarna. Närheten till fallen liksom slussarna, kanalerna och många andra historiskt intressanta platser gör detta till ett utmärkt turistmål som har stått i 100 år och kommer att stå i minst 100 till!

Upptäck mer

Fall- och slussområdet ljudberättelser

Fall- och slussområdet utställningsbilder

Fall- och slussområdet utställningsbilder