Stridsberg & Biörck – ett stycke svensk industrihistoria
NB-00009ISC-00495.jpgjg-prov-usa-1990tal.jpgDrottningtorget1960.jpgNOHAB rälsbuss förstaklass.jpgTrollhättefallen.pngslussarna.pngGunnar-Wetterberg13 Fotograf Christine Olsson.jpgInge smedjan.jpgstridsbergochbiörcksstämpelur.jpgentreedsborgstor.jpgrysskranen-cover.jpg"Den heliga lågan"ISC-2004-023.jpgTB-014-0501.jpgOlidan kraftstation Trollhättankonsomslag.jpg1-hornetstorgatanstaveredsgatan-nu.jpgforeningsarkivet-harmoni-jubileum1983.jpgtsokklubbstuga.jpgTB-142-080.jpg

Flytten till Trollhättan

Vattenkraften i Torshälla började bli begränsande för tillverkningsökningen och därför såg Stridsberg sig om efter en annan plats att etablera sin fabrik.

Han fick veta att de Wikströmska sågarna i Trollhättan var till salu och efter köpet började han genast uppföra nya verkstadsbyggnader.  1879 flyttade såväl maskiner som anställda och deras familjer samt tillhörigheter och produktionen kunde börja. Malgön var dock begränsad så viss tillverkning måste så småningom även utföras på Spikön.

Stridsberg & Biörck

Malgön var dock begränsad så viss tillverkning måste så småningom även utföras på Spikön. Kring sekelskiftet var staten intresserad av att få rättigheterna till kraften i fallen för att producera elkraft. Dessutom var produktionen inte effektiv med tillverkning på två platser. Därför inköpte Stridsberg egendomen Källstorp för att där uppföra nya byggnader för utökad tillverkning. 

Den första byggnaden var för smältverket och den stod klar 1901. Under 1900-talets första årtionde var det lågkonjunktur och därför avstannade uppförandet av nya byggnader på Källstorp.