Randning!

Har du tänkt på randning någon gång? Du minns kanske de gamla trampsymaskinerna eller cyklarna från förr som var sirligt dekorerade med målade ränder, ofta i guld. Randning är en vanlig dekor också på vagnar. Så intressant. Med alla dessa kalescher, landåer, karrioler, giggar och paetonvagnar lyckas Älgarås vagnmuseum få upp mina ögon för denna smala konst.

Titta på den här, säger Lasse Hellsten, och pekar på en nyligen restaurerad vagn som står på gården. De rödmålade hjulen har en gul randning på ekrar och hjul. Randning är en balansakt som traditionellt görs på fri hand. Metoden kallas "pin-striping" och görs antingen med en pensel som kallas "släpare" eller med randningshjul, en apparat med en behållare och ett rullande hjul i olika dimensioner.

Älgarås Vagnsmuseum

Randning av hjul och detaljer på en likvagn.

- Man kan använda vilken färg som helst, men det gäller att ha rätt konsistens. Det sägs att den ska vara som lätt vispad grädde. För att slippa att det rinner ut används ofta emaljfärg som inte rinner och torkar snabbt.

Museet har fina exempel på det gamla hantverket. En likvagn i svart ges konturer och relief med randning i silver. En giggs svängda bakparti förstärks genom randning och får ett nästan airodynamiskt uttryck. Framfronten är delad med en tunn linje för att lätta upp ytan.

Älgarås Vagnsmuseum
Älgarås Vagnsmuseum
Älgarås Vagnsmuseum

Likvagn med detaljer i silver.

Det fanns till och med en yrkesbeteckning förr för målare som sysslade med randning. ”Här kommer randare Karlsson på Monark”, lär man ha sagt i Varberg och lyft på hatten. En randare hade status. Vägen dit var lång, vilket Lasse Hellsten intygar med ett leende:

- Efter två mil (ränder), då börjar man kunna det!

Vi går vidare. På en vägg hänger en häststötting som han brukar spänna för hästen när det är snö. Den är restaurerad av honom själv. Det blev en dramatisk upplevelse, berättar han, när det var dags för randningen. Det kom en fluga. Flugan kröp omkring och blev blöt om fötterna. Där stod Lasse Hellsten och våndades medan flugan tog herraväldet över randen.

- Jag bestämde mig för att flugan fick bli en del av berättelsen och lät spåret vara kvar.

Älgarås Vagnsmuseum

En fluga har vandrat i randen.