#minlekstuga
Skolhuset 3.jpgEpidemisjukhuset.jpgPer-Toresgarden.jpgLugnås vägkorset.jpgNaas_Fabriker_inne.jpg2207 1905 Winqvist, Fritsla en af väfsalarna.jpg11 april 1940.JPGi slöjdsal.tifVargönAlloysVinjett.jpg001_KHF_Vykort_Skallerud_001.jpgSunwind_010.jpg2340, 3 beskuren.jpg2961_1586.jpgToltorps dalen.jpgeccoverken (2).jpgscan-SKLS Charkfabriken foto VGM[2166].jpgbild 0846.jpgskylt 3.jpghacket_fixad.pngKlosterängen.jpgKvarnen i Tollered.jpgkanalen flygbild.jpgTollered klockan.jpgK_2014_0074-3.jpgL_2012_0128_1200.jpgSaabar under tillverkning.jpgerla, modellen, ing jöns koch.jpgklövskär-trappa.jpg01_villasolfrid.jpgKarin.jpgfonograf.pngberättarbänk.pngLuckeys.JPGinvigningen.jpgIMG_0091.jpgTore Johansson.JPG2022_11_23_09_20_42_Hilma_af_Klints_veterinära_illustrationer_YouTube_och_58_sidor_till_Arbete_.pngAlbin M stenbrott.pngDSCF1438.JPGfrackklänning beskuren.jpg2022_10_31_09_07_53_Jonas_Alströmer_YouTube_och_2_sidor_till_Arbete_Microsoft_Edge.pngPetras.jpg960px-Kinnekullebanan.jpgDFH_K1_5_Skal_054.jpgRörsberga 038.JPGAllmän rösträtt 2.jpgKallbadhuset, damavd.  juli 1947.jpg20210906_120526.jpgprojektbild-kinnekullebanan-2.pngGhmB_16216.jpgDSCF1420.JPGTB-013-001.jpgParti från Ahlafors, Starrkärr snBatteriladdare, selenlikriktareLödöse varvInlands Pappersbruk i Lilla Edet.Dals Edgenerator03.jpgTextilarbetare vid Kungsfors fabriker i Skene (Marks kommun).Sven Erikson beskuret porträtt basetool.jpgPorträtt Agda Erikson basetool.jpgmor anna lägre basetool.jpgRaset vid Göta Cellulosa ABMunthers båtbyggeri 2006boras_poster.jpggoteborg_poster.jpgGarveriet.jpgVMO07775.jpgMariestad012uP2GXH44T.jpg1909 oi.jpg012uPWb2fNyL.jpgmunkedal.jpgFristad.jpgSurte glasbruksmuseumKatrinefors, Sulfitkokeriet med syratornet, 1950-tal.jpgPapyrus.jpgGustaf Carlsson i arbete 1940-tal.jpgtaxor0.jpgLagarn.jpgSofia och Gerda Lundberg (Gustavsson) på trappan, Affären i Västerplana Storebacken,ekeberg.jpgvallgatan4.jpgDonsöVarv_Bild 3.jpgoljekoken gössäter.jpgflygfoto.jpgSjötorpsvarvLidan.jpgIMG_1272.JPGDSC01336 kopiera.jpgkilsund c 1900, 2.jpgskrivmaskinvid trappen.tifPersonal vid Dalsjöforsfabriken 1919.mellerud storgatan.jpgsockerbagaren.jpgIMG_0266.JPG60.  Stallbacka från Stridsbergs.  TB-013-018.jpglok på Åmåls bangård.jpgfallbild.jpgWargön arbetsbilder, C60-1, F17Z-2.jpgtaxi2.jpg

Lekar och saker

Berättelsen om systrarna Larssons lekstuga

Systrarna Larssons stuga

Jag och min storasyster hade en lekstuga när vi var barn. Tyvärr har vi ingen bild på den. Pappa byggde den tillsammans med farfar och invändigt var halva tapetserad med tapet från mitt rum och halva med tapet från min systers rum (vi hade samma tapet, jag i blått och hon i rosa). Taket var täckt med tjärpapp och den hade en liten vit veranda med snickarglädje och en bänk på var sida om dörren. Fram till det att jag var 7 år stod den i en liten ekdunge som angränsande till vår tomt. Sommaren innan min 7 årsdag flyttade vi och självklart fick lekstugan följa med. Jag kommer så väl ihåg när vi åkte med den stora lastbilen med kran för att hämta den. Det var så spännande att den lyftes upp och ställdes på lastbilens flak. 

Vi flyttade till en tomt full med fruktträd och lekstugan fick sin nya plats i en lund av körsbärsträd. Min syster och jag lekte allt möjligt i vår lekstuga. Eftersom vi flyttade ut till kusten så var den ofta en husbåt och vi låtsades sitta och köra ute på den lilla verandan. Våra matroser var två grannpojkar i ungefär samma ålder som oss. Ofta så lagade vi mat på en liten gul träspis som pappa också byggt. Den hade knappar och reglage som gick att trycka och vrida på och en liten ugnslucka och fina svarta plåtar i trä som man kunde ta ur. På hösten använde vi fröna från gråbo och kokade kaffe eftersom de bruna fröna påminde oss om kaffe. Dockor och gosedjur var ofta med ute i lekstugan och om man plockade ut liggdelen från dockvagnen så blev det en fantastiskt bra gräsklippare i vår fantasi. 

När vi växt ur vår lekstuga och inte längre använde den så byggde pappa reden inne i den och ett stängsel sattes upp och så flyttade 10 ankor in i vår lekstuga. När mina föräldrar tröttnade på ankorna så fick lekstugan följa med till ankornas nya hem där den levde kvar som ank- och hönshus i många år till. 

/ Jenny

Hundkojan i Missenträsk

"Jag hade aldrig någon ”riktig” lekstuga men däremot många kojor och platser där jag trivdes. En på skolgården, en uppe i skogen bakom vårt bostadsområde, ett favoritklätterträd - en gigantisk poppel. Vårt förråd ute på bostadsområdet fick agera som ”min första lägenhet” en sommar när jag var barn.

När vi åkte 9 mil för att hälsa på farmor och farfar i Missenträsk så hade mina storasystrar och kusiner en lekstuga som bestod av det gamla fårhuset. Där sprang de runt på plankor över takbjälkar hade mattor och älgkronor på väggen. Jag var för liten för detta så jag intog istället en liten hundkoja på gården där ingen rymdes förutom mig. Där inne ställde jag en flaska med blommor i och en teckning satt på väggen. Jag minns de vuxnas ansikte i dörröppningen när de försökte hälsa på men de rymdes ju inte. Det passade mig bra då jag trivdes att leka för mig själv."

/ Carolina, uppvuxen i Skellefteå

 

Berättelsen om Petras lekstuga

Petras stuga

Vi hade en lekstuga vid sommarstugan. Den ”växte” med oss, från lekrum till en plats dit vi gick i tonåren för att komma undan. Jag ÄLSKAR fortfarande sommarstugor.

Bilden är nog från omkring 1974. Min syster är född 1969, och är nog cirka 5 på bilden.

Vi lekte i stugan jämt! Utklädnad och ”hus” när vi var små. När jag var i 10-års åldern lekte vi ofta krig. Då var lekstugan sjukhus, dit vi sprang när vi var skadade. Sen minns jag hur vi en sommar lekte anden i glaset i lekstugan. Lagom läskigt på en väldigt trygg plats.

/ Petra, Göteborg. 

Vår lekstuga på landet

"Jag har inget minne av att lekstugan någonsin var ren och fin och prydlig. Inredningen bestod av ett sammelsurium av gamla hopplockade möbler från olika ställen. Där fanns bland annat en liten spis från Micki som mina morföräldrar köpt till min äldre syster; ett litet bord som våra två äldre kusiner ritat en bilbana på; två små röda stolar som även de tidigare tillhört kusinerna; en före detta barnsäng som morfar gjort om till soffa; en liten spretig sopborste, två tavlor med röd ram och en gjutjärnsvas med dammiga plastblommor som alla kom från mammas gamla lekstuga i Älby på 1960-talet. I lekstugan stod även ett dockskåp med hennes gamla dockor som vi behandlade med allt annat än försiktighet.

För mig är minnet av platsen och föremålen tydligare än vad vi lekte där. Jag minns trots det att vi ibland använde plastblommorna för att leka blomsterhandel och även att vi använde lekstugans fönster som lucka till vår glasskiosk där man för några syrénblad kunde köpa sig en bägare med sandglass. 

Ett av de tydligaste minnena jag har är att det alltid satt getingbon i taket när man öppnade lekstugan för första gången varje sommar. Jag och min lillasyster hade en speciell bandyklubba som vi använde för att peta ned getingbona med. Det var alltid lite av ett äventyr. Denna procedur är den enda form av städning av lekstugan jag kan minnas att vi utförde."

/ Linda, Göteborg.