I det lilla fiskeläget Skärhamn ser de vita stugorna ut som stora sockerbitar som tycks ha regnat ner slumpmässigt på den grå bohusgraniten. Ute på redden börjar byns skutor vakna upp ur sin vintervila och masterna bildar en stor kal skog mitt på havet. Det är bråda tider för kvinnorna, som måste få allt iordning till männens avfärd. Den 18-åriga fiskardottern Ida är i full gång med att hjälpa sin mor Inger Beata att värma upp bakugnen. De hjälps åt att breda ut rena lakan över både soffor och sängar. Där ska degen få ligga och jäsa. Att knåda degar smidiga är rutin för Inger Beata och hon formar dem fort till bullar, en för varje kaka. Ida kavlar ut de runda kakorna, fångar upp dem på brödspaden och hivar in dem i ugnen. Sedan vaktar de båda noga medan kakorna gräddas och tar ut dem precis när de är så där perfekt gyllenbruna. De får inte brännas, här får inget gå till spillo. 

Elin Sundberg

De håller på så där hela dagen. Stannar upp bara för att dricka en kaffetår och fylla på ved. När brödkakorna har svalnat och torkat läggs de mjuka varsamt ner i brödbingen och de hårda hängs på pinnar uppe på loftet – det är dem som fadern ska ha med sig ut på havet när han far. När Fröken Sundberg kommer till byn med sina listor skriver både Ida och Inger Beata Nordin under för att kräva sin medborgarrätt.

Elin Sundberg som enda kvinna i utställningskommittén i Hjälteby.
Foto: Elin Sundbergs Stiftelses arkiv/Ingeborg Enander

Elin Sundberg

Inne på Skärhamns Handels AB står kassörskan Alfrida Olsson. Kaminen som hon har tänt tidigt imorse ger en behaglig värme. Några sjömän sitter i skenet av fotogenlampan och slukar Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Alfrida lyssnar intresserat med ena örat när männen diskuterar nyheterna från omvärlden, medan hon tappar upp den sega sirapen från träfatet till en kund. Biträdet Ruth Lindquist kommer andfådd upp från källaren bärandes på smör och kött till densamma. När Fröken Sundberg kommer in i affären med sina listor skriver både Ruth och Alfrida under som några av de första kvinnorna i Skärhamn.

Handelsbolagets personal 1915. Alfrida Olsson (gift Schagerlind)
till vänster och Ruth Lindquist (gift Schagerlind) till höger.
Foto: Ur Folk och Hus i Skärhamn

Elin Sundberg

En annan stark kvinna som också skriver under är 22-åriga Elemina Hansson. Hon studerar just nu vid Barnmorskeläroanstalten i Göteborg och kommer ta examen nästa år. Fram till pensionen 1950 kommer hon sedan ha en stor betydelse och hjälpa många Skärhamnsbor att komma till världen. Även modisten Magda Johansson skriver på. Hon kommer bli egenföretagare och driva en omtyckt och lönsam mode- och hattaffär i olika lokaler i Skärhamn under många år framöver.

Barnmorskan Elemina Hansson (gift Samuelsson).
Foto: Svenskt Porträttarkiv

Elin Sundberg

Magda Johansson vid entrén till sin modistaffär på Dalgatan 2 i Skärhamn på 1930-talet.
Foto: Ur Folk och Hus i Skärhamn