Skara hantverk och mek, verkstad

Urban Pettersson från Skara köpte 1983 Skara Hantverk av dåvarande ägaren Christer Käll, som hade drivit företaget i några år.

Urban är född och uppvuxen på Oxbacksgatan 14 i Skara. Han hade tidigare arbetat vid Kalle Karlssons Mekaniska Smidesverkstad som höll till på Kämpagatan 5 i Skara, detta företag startade 1945.

När Urban började hos Kalle Karlsson var han 15 år och hade gått 8 år i folkskolan. Efter några års arbete insåg Urban att han behövde mer teoretiska och praktiska kunskaper för att komma vidare och utvecklas i sin yrkesroll. Han kompletterade med utbildning inom konstruktion, studierna skedde på kvällstid. 

Efter åren hos Kalle Karlsson blev det några års arbete på KGK, därefter kom tankarna om att starta ett eget företag. Företaget Skara Hantverk på Oxbacksgatan 1 var till salu och Urban tog besluetet att bli sin egen. Att arbeta med metallerna i malm och mässning var helt nytt för Urban och att göra prydnadsföremål hade han aldrig tidigare sysslat med. Det första uppdraget var att renovera en kaffepanna - och han lyckades.